Et pişmiş yenir, çünkü pişirildiğinde sağlık açısından güvenli hale gelir, tadı artar ve sindirilmesi kolaylaşır. Günümüzde çiğ et tüketme alışkanlığı da vardır; örneğin çiğ balık, çiğköfte sevilen yiyeceklerdir. Ama özellikle kaynağı iyi bilinmediğinde çiğ et yemek tehlikeli olabilir.
Pişirmek etin tadını artırır, çünkü ısının etkisiyle özellikle dış yüzeyinde aromatik değişiklikler olur, ayrıca proteinlerin emilİmi kolaylaşır. Ama etin gereğinden fazla pişirilmesi proteinlerin yapışım bozar ve sindirimi yavaşlatır; üstelik etin bütün suyunu yitirmesine ve sertleşmesine yol açar. Etin iç bölümü pembemsi kalmalı, dışı koyulaşmalıdır. Bununla birlikte güçlü ateşte pişirilmemesi ve kararmaması gerekir, çünkü kararma, kanserojen maddelerin oluşması anlamına gelir. Etin örneğin fritözde olduğu gibi yağda kızartılması sakıncalıdır; kızartma yağ miktarını artırarak sindirimi güç ve tahriş edici maddelerin oluşmasına yol açar.
Et Nasıl Pişirilmelidir?
Et insanın yalnızca tat alma duyusuyla değil, başka duyulanyla da beğendiği değerli bir besindir.
Tadının yanı sıra rengi, kokusu ve yapısı (yumuşaklık ve sululuk) gibi özellikleri de beğenilmesinde etkendir. Bütün bu özellikler bir ölçüde etin cinsine göre değişir, ama daha çok pişirme biçimine bağlıdır. Etin doğru tüketilmesi ve beslenme açısmdan kabul edilebilir olması için bazı kesin kurallara uyularak hazırlanması gerekir. Et ancak bu kurallara uyulması koşuluyla tüketilmelidir.
Sonuç olarak et en değerli gıdalardan biridir, ama aşırı miktarlarda ya da yanlış hazırlanmış olarak tüketilmesi sağlığa zarar verebilir.
Çeşitli etler içinden gerçek gereksinimleri en iyi karşılayacak olanı seçmek hemen her zaman en uygun davranıştır.