Burun estetiği ameliyatı Türkiye’de bayların da bayanların da en çok yaptırdığı estetik ameliyat sınıfına girer.
BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI
Burun estetiği ameliyatı kısaca kıkırdak ve kemiklerin yapısını değiştirerek buruna yeniden biçim verme işlemidir diyebiliriz. Görünümü daha estetik ve güzel burun biçimi oluşturmak amacıyla kimi zaman kemikleri ve kıkırdakları kesmek, bazen de bunun aksine burunda eksik olan yerleri tamamlamak ve böylece şekillerini değiştirmek icap ediyor. Gerçekten de burun estetiği ameliyatı estetik cerrahinin en zor ameliyatı olduğunu şimdiden söylemek gerekiyor.
PEKİ BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI DİĞER ESTETİK AMELİYATLARA GÖRE NİÇİN ZORDUR?
Bu ameliyat diğerlerine göre zordur zira burun adeta kapalı kutudur ve siz bu kutunun yalnızca bir tarafından bu ameliyatı gerçekleştirmek durumunda kalırsınız. Bu ameliyat esnasında karşınıza hiç ummadığınız sürprizler çıkabilir . Burnun yapısını oluşturan kıkırdak ve kemikler öyle bir yaratılmıştır ki birbirinden bağımsız çalışırlar; ancak bu bağımsızlık birbiriyle ilgisizlik anlamına gelmemelidir yine de tüm bu kıkırdaklar ve kemikler arasında muhteşem bir uyum vardır. İşte bir sistem ne kadar muhteşemse onun üzerinde işlem yapmak da bir o kadar zordur. Bu yüzden 2. bir ameliyat en çok burun estetiği ameliyatlarında söz konusudur.
ANLADIM, PEKİ BU BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI NASIL YAPILIYOR?
Burun estetiği ameliyatı açık ve kapalı ameliyat olmak üzere iki farklı biçimde yapılabilir. Kapalı burun ameliyatında bütün işlemler burun içinde yapılır. Açık burun ameliyatında ise burunda 3-4 cm’lik bir kesi yapılır ve tüm opersyon bu bölgelerden yapılmaya çalışılır. Bu iki farklı teknikten hangisinin seçileceği doktorun işine ne kadar hakim olduğuyla ilgili bir durumdur. Kapalı burun estetiği ameliyatı yapmak gerçekten çok zor bir ameliyattır. Burun içinden sadece bir şey alınacaksa iş kolay; ancak burun içinde bir düzenleme yapılacaksa iş gerçekten çok zordur ve cerrahın cerrahlıktan öte bir sanatçı yeteneğine sahip olması gerekir. Ancak bu iki farklı teknik cerrahlar arasında hala tartışmalıdır ve hangisinin daha iyi olduğuna hala karar verilememiştir. Diyebiliriz ki kapalı ameliyat hasta için kolay, cerrah için zordur. Tüm bunlara ek olarak açık ameliyatın en kötü yanı kesinin yapıldığı bölgede iz bırakmasıdır. Ancak pekçok hastada bu iz belli olmayacak derecede siliktir.
ÇEVREMDE BURUN ESTETİĞİ AMELİYATI OLUP DA BURNU ÇOK KÖTÜ GÖRÜNENLER VAR, ACABA AMELİYAT SONRASI BENİM BURNUM DA MI ÖYLE OLACAK?
Evet, gerçekten de çevremizde bu durumlarla karşılaşıyoruz. Bu olumsuz durum tamamen cerrahın kullandığı teknik ve becerisi ile ilgili bir durumdur, ameliyat olmadan önce çok iyi bir araştırma yapmanızı kendinizi gerçekten uzman bir hekimin eline teslim etmenizi öneriyoruz.
AMELİYATTAN SONRA NASIL BURNA SAHİP OLACAĞIMI GÖRSEL OLARAK GÖREBİLİR MİYİM?
Evet, cerrah ameliyat öncesi sizin farklı profillerden fotoğrafınızı çekecek daha sonra o fotoğraf üzerinde bazı bilgisayar programları aracılığı ile burnunuzu nasıl bir hale getirmeyi düşünüyorsa o hale getirip size gösterecek, beğendiyseniz işlemlere başlanacak.
AMELİYAT SONRASI NE GİBİ SORUNLARLA KARŞILAŞABİLİRİM?
Her ameliyatın riskleri vardır. Bu ameliyatın da kendine özgü sıkıntıları elbette olabilir. En çok rastlanan sıkıntı ameliyat sonrası ve ameliyat esnasındaki kanamalardır. Aancak bu kanamalar çok ileri boyutlara varmadan durdurulabilir.
Ameliyat sonrası karşılaşabileceğiniz bir başka sorun ise sineşi adını verdiğimiz nefes yollarında meydana gelen yapışıklıktır. Bu durum nefes almayı zorlaştırabilir; ancak cerrahınız bunu da basit birkaç işlemle halledecektir.
En yaygın estetik uygulama olan burun cerrahisi; burnunuzu küçültebilir ya da büyültebilir; şeklini değiştirebilir ya da burun deliklerini daraltabilir. Nadiren, bir tahribat ya da doğum kusurunu düzeltmek ya da nefes almada yaşanan zorlukları hafifletmek gibi tıbbi bir nedenle de uygulanır.
PROSEDÜR
Genellikle 1 ila 3 saat arasında süren rinoplasti, genellikle lokal ya da genel anestezi kullanılarak ayakta tedavi bazında gerçekleştirilir. Lokal anestezi yapıldığında, size sizi rahatlatmak için bir sakinleştirici verilecektir. Anestezik burnunuzu uyuşturur fakat siz ameliyat sırasında uyanık olursunuz. Cerrah burun derisini kaldırır ve daha sonra şekillendirilecek olan kemik ve kıkırdaktan ayırır. İnsizyon ya burun delikleri içine ya da, daha karmaşık durumlarda, burun deliklerini ayıran deri parçası üzerine yapılır.
Daha sonra deri, yeniden şekillendirilmiş kemik ve kıkırdak üzerine çekilir ve dikilerek kapatılır. Burnunuzun yeni şeklini korumasına yardımcı olmak için cerrah burnun üzerine plastik ya da metal bir atel yerleştirebilir ve septumu (burun deliklerini ayıran kıkırdak duvar) desteklemek için burun deliklerinize tampon koyabilir. Bu özellikle, septuma, nefes almayı ya da görünümü iyileştirmek için plastik cerrahi uygulanmışsa faydalıdır.
İYİLEŞME SÜRECİ (NEKAHAT DÖNEMİ) VE KOMPLİKASYONLAR
Ameliyattan sonraki ilk 24 saat kunt bir başağrınız olabilir ve burnunuz ağnyacaktır. Şişmeyi en aza indirgemek için yatmanız ve başınızı dik tutmanız istenebilir.Gözler çevresinde görülen şişme ve morarma normaldir ve genellikle 3 hafta içinde kaybolur. Soğuk kompresler uygulamak ağrıyı hafifletmeye ve renk değişikliğini azaltmaya yardımcı olabilir.
Burun kanamalan ve burun dolgunluğu ameliyattan sonraki ilk bir ya da iki hafta yaygın olarak görülür ve plastik cerrahınız doku iyileşebilsin diye bir hafta kadar sümkürmenizi isteyebilir. Septum ameliyatı yapılmamışsa, tamponlarınız genellikle birkaç gün içinde alınır. Atel genellikle bir hafta sonra alınır. Gözlük kullanıyorsanız, burnunuzun üzerine baskı yapmaması için gözlüklerinizi bir ya da iki ay alnınıza bantlamanız gerekebilir. Ameliyattan sonra, deri yüzeyinde patlamış (çatlamış) küçük kan damarları ince kırmızı noktalar şeklinde ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle önemsizdir ve geçecektir fakat kalıcı da olabilirler. Rinoplasti burnun içinden gerçekleştirildiğinde, görünür bir yara izi oluşmaz. Açık bir teknik kullanıldığında ise, burun delikleri arasında genellikle önemsiz küçük izler oluşur. Ameliyatın etkisinin tam olarak barizleşmesi bir yıl kadar bir zaman alabilir.