Bu çocuklar hareketle ilgili işleri gerçekleştirmekte güçlük çekerler. Aynı biçimde nesneleri elle kullanma ya da yerinden oynatma konusunda engelleri olabilir. Deneyim eksikliği bir hareketin yerine getirilmesini daha da zorlaştırır. Bu tür durumlarda çocuğun hareket etmesine yardımcı olmak, başladığı, ama bitiremediği hareketleri tamamlamasını öğretmek gerekir.
Çocuğun bedeniyle daha çok temasa girmesi, özellikle oyun oynarken birçok hareket konusunda deneyim kazanması sağlanmalıdır. Genellikle çocuk yardım görüp yöneltildikçe açılır ve hareketleri daha iyi yapmayı başarır. Ayrıca çocuğa bedensel temas, ellerini kullanma ve hoşlandığı hareketleri belirlemek için yaptığı arayış yoluyla rahatlamasını öğretmek de çok Önemlidir. Çocuğun yerine hareket etmekten kaçınmak gerekir. Davranışlarını planlamak için çoğu kez uzun bir süreye gerek duyduğunu unutmadan, onu kendiliğinden hareket etmek üzere serbest bırakmak yerinde olur.
Kısa sürede edineceğiniz deneyimlerin yardımıyla çocuğun, hareket kapasitesini geliştirmek ve istediklerine ulaşmak için çeşitli “hile”lere başvurduğunu göreceksiniz. Bazıları hareketle ilgisiz görünse de, her türlü deneyimin hareketin gelişmesine katkıda bulunduğu unutulmamalıdır. Örneğin bir çocuk için nesnelere ya da hareket eden kimselere bakmak, aynı biçimde sonuçsuz gibi görünen hareketler yapmak çok önemli olabilir. Başkalarını izleyebilmeleri için özürlü çocuklara bulundukları çevrede elverişli yerler sağlamak gerekir. Onlarla çok oyun oynamak ve onları istekleri doğrultusunda her yöne hareket ettirmek gibi uygulamalar da yararlıdır.