Kalori gereksinimi bir kişiye 24 saat boyunca gerekli kalori miktarı temelinde belirlenir.
İnsan ve hayvanların vücuduyla taşıt motorları arasında bir benzerlik kurulabilir. Her ikisi de hareket için enerjiye ve bu enerjiyi sağlayacak kaynağa gereksinim duyar.
Bir araç motoru yakıtsız kalırsa durur. Buna karşılık insan yeterince beslenmese bile yedek enerji depolarını kullanarak ve kendi dokularını yakarak etkinliğini sürdürebilir.
Zayıflama denen olay bu sürecin bir sonucudur. Bir araç motoruna aşırı yakıt geldiğinde boğularak durur. İnsan ise gereksiniminin üzerindeki besinleri dönüştürerek yağ dokusunda biriktirir. Bu süreç şişmanlama denen olayı yaratır.
Motor durduğunda hareketsiz kaldığı için yakıt tüketmez. Buna karşılık insan yaşamı boyunca sürekli bir enerji tüketimi içindedir.
Bazal metabolizma vücuda gerekli olan en az ve dolayısıyla temel enerji miktarını gösterir. Bu durumda kalori tüketimi en alt düzeydedir. Vücut etkinliğin artmasıyla orantılı olarak kalori tüketimi de artar. Kalori gereksinimi bazal metabolizma enerjisi ile buna eklenen enerji miktarının toplamıdır. Nicelik ve nitelik olarak 24 saat içinde alınan besinlerle karşılanır.
Kalori gereksinimi yaş, vücut ağırlığı, boy, cinsiyet, ırk, yapı, kişilik gibi pek çok etkene bağlı olarak, ama bunlardan daha da önemlisi vücut etkinliğinin düzeyine göre kişiden kişiye değişir. Enerji tüketimi mesleklere göre büyük farklılıklar gösterir. Masa başında çalışanlar bir saatlik zihinsel etkinlikle dakikada 1,75 kalori, ağır işlerde çalışanlar ise dakikada 10-15 kalori harcarlar.
Kalori tüketimi yaşla ve aynı zamanda vücut etkinliğinin azalmasıyla doğru orantılı olarak düşer.
Kalori gereksinimi uygulamada ideal kilonun sabit bir değerle çarpılmasıyla yaklaşık olarak elde edilir:
Bu sabit çarpan yatakta dinlenenler için 28, ev işi yapanlar için 30, hafif iş yapanlar için 33, yarı ağır iş yapanlar için 44, ağır iş yapanlar için 50’dir.
Örneğin 70 kg ağırlığında bir kadının ideal kilosunun 55 kg olduğunu varsayalım. Eğer ev işleri yapıyorsa kalori gereksinimi 1.650 (55 x 30) olacaktır. Hafif işlerde 1.815 (55×33), yan ağır işlerde 2.420 (55×44), ağır işlerde ise 2.750 (55×50) kaloriye gereksinim duyacaktır.
Zayıflatıcı beslenme, az, orta, fazla ve çok fazla düzeylerde olabilir. Bu beslenme programları uygulandığında sırasıyla normal kalori gereksiniminin 1/3, 1/2, 2/3, 3/4′ ünü aşmayacak düzeyde kalori alınması hedeflenir.
Günlük alınan enerji miktarı 1.000 kalorinin altına inmemelidir. Çünkü bu değerin altında vücudun sağlıklı çalışması için gerekli besinlerin yeterince almamama tehlikesi vardır. Özellikle uzun süre rejim yapıldığı durumlarda bu tehlike daha da artar. Sürekli günde 1.000 kalorinin altında kalan bir düzeyde beslenmek vücut dengesini ve sağlığını bozar.