Tüp Bebek Yönteminde Yenilik Var mı?
Prof. Mustafa Bahçeci: Özellikle normal yapıdaki spermlerin seçilebilmesini sağlayan IMSI ve PICSI yöntemlerinden bahsedilebilir. Sağlıklı genetik materyale ve yapıya sahip spermlerin seçilmesiyle spermin yumurtaya enjeksiyonu sonrasında daha yüksek sayıda sağlıklı embriyo elde edilebiliyor. Spermin genetik yapısı eskiden incelenemiyordu. Yapılan çalışmalar sonucunda kromozom sayı ve yapısı normal olan erkeklerin sperminde problem olabileceği ve kromozomu anormal çocukları olabileceği anlaşıldı. Artık spermin genetik yapısı da direkt veya dolaylı olarak inceleniyor. Bunlar sağlıklı sperm seçiminde önemli adımlar.
Dondurma Yöntemiyle Gebelik Oranları Nedir?
Prof. Mustafa Bahçeci: Bizim laboratuvarımızda dondurulup çözülen embriyolarda sağlıklı olma oranı yüzde 97’ye ulaştı. Taze embriyolarla karşılaştırıldığında dondurulmuş embriyolarla başarı yüzde 60 civarındadır. Yani daha yüksektir.
Tüp Bebek Kaç Kez Tekrarlanmalı?
Prof. Mustafa Bahçeci: Pek çok internet sitesinde 14-15 deneme sonrasında gebe kalan hastaların öyküsünü okuyabilirsiniz. Ancak bunu iyi okumak lazım, literatüre baktığımızda 3 taze uygulama sonrasında gebelik elde edilememişse başarının düştüğü net bir şekilde belirtiliyor. Hatta 4-5 deneme sonrasında artık alternatif yöntemlerin (kiralık anne, yumurta ve sperm bağışı gibi) konuşulması gerekliliğinden bahsedilir.
Tabii ki tüp bebek işleminin nerede yapıldığı, merkezin ve laboratuvarın tecrübe ve bilgi birikimi çok önemli. Çok denemeyle gelen hastanın gebe kalma ihtimali düşüktür. Biz hastalarımızla gebelik ihtimallerini dürüstçe ve her şeyi masaya yafarıpt-tartışarak karar vermesini sağlıyoruz. Peki, ‘Ne yapalım, denedik olmadı’ deyip ümidimizi kaybedelim mi? Tabii ki hayır. Tüp bebek uygulamalarıyla zor bela gebe kalan hastamız doğumdan 3-4 ay sonra kendiliğinden gebe kaldı. 43 yaşında zor yumurta elde ettiğiniz ve artık denemeyin dediğiniz hasta 3 ay sonra gebe kaldı. Bu nedenle inancınızı ve ümidinizi kaybetmeyin.