Döküntü, derideki çeşitli belirtilerin genel adıdır. Bunların bir bölümü deride sadece renk değişikliği meydana getirirler. Deriye leke halinde kan hücum etmesiyle oluşan kırmızılıklara eritem denir. Bunlar, üzerine parmakla bastırıldığında kaybolurlar. İnfeksiyon hastalıklarında deride görülen bu tip döküntülere, yani eritemlere ekzantem, mukozada meydana gelen döküntülere ise enantem adı verilir.
DÖKÜNTÜ VE BENEKLER
Bebeklerin ter bezi kanalları isilik ya da sıcak döküntülerine neden olabilecek şekilde kolaylıkla tıkanabilir. Aşırı nemlendirici kullanımı ve dar giysiler gözenekleri tıkayabilir. Sabun ve deterjanlar sorunu daha da artırabilir. Bazı isilikler mantar enfeksiyonundan kaynaklanabilir. Virüsler nedeniyle ortaya çıkan döküntü vakalarında ateş, iştah kaybı ve bitkinlik gibi belirtiler görülmektedir.
Döküntü, kırmızı deri üzerinde aralıklı kabarcıklar şeklinde görülür. Kızamıkçık lekelerine benzeyen döküntüler de vardır. Döküntü egzama ile karıştırılmamalıdır. Egzama ve ürtikerin kendilerine özgü izleri ve belirtileri olduğundan, döküntülerden kolaylıkla ayırt edilebilir. Bazı bebekler çok ağladıklarında ya da acı çektiklerinde, döküntü oluşabilir. Ancak bu izlerin hemen geçmesi beklenir.
Döküntü için önerilen modern tıp tedavileri
“Kalamin” adı verilen losyon döküntüyü hafifletir. “Asetaminofen” adlı ilaç ateşi düşürür. Döküntü ateş eşliğinde meydana gelirse “asetaminofen” kullanımı tercih edilmelidir. Döküntüye neden olan herhangi bir bakteriyel durum söz konusu olduğunda ya da kaşıntıdan dolayı döküntülü bölgede enfeksiyon oluştuğunda, antibiyotiğe başlamanız tavsiye edilebilir.
Doğal sağlık tedavileri
Doğal sağlık tedavileri sadece döküntü durumunun giderilmesini değil, döküntüye neden olan etkenlerin kaynağına inmeyi hedefler. Gıda alerjisi, egzama, farklı alerji türleri, çocukları etkileyen kızamık ve kızamıkçık gibi enfeksiyonlar, hava sıcaklığı, ateş, duygusal sebepler, bebeklerin bezlerinin ıslak olması ve virüs gibi etkenler döküntüye neden olmaktadır. Bu tür durumlarda aşağıda önerilen tedavileri uygulayabilirsiniz:
– Kalendula kremi adı verilen krem hastalıklı bölgeye sürüldüğünde cilt kaşıntısını ve yangıyı geçirir.
– Bach çiçek kremleri, cilt kaşıntısını azaltarak cildin iyileşme sürecini hızlandırır.
– Çocuğunuzun banyo küvetine birer damla papatya ya da Roman papatyası yağı damlatırsanız belirtilerin hafiflediğini görürsünüz.
– Döküntüye neden olan ve virüsler nedeniyle ortaya çıkan enfeksiyonların tedavisi için çay ağacı yağı kullanabilirsiniz. Bu yağı buharlaştırıcı etkisi olan cam bir tüp içine ya da çocuğunuzun banyo küvetine koymak suretiyle kullanabilirsiniz.
– Duygusal sebeplerden dolayı ortaya çıkan döküntülerin tedavisi için stres terapilerini uygulayabilirsiniz. Çiçek esansları da bu konuda oldukça etkilidir. Kaya gülü adı verilen bitki panik, kaza ve ani hastalıklar nedeniyle ortaya çıkan döküntülerin tedavisinde kullanılabilir. Çocuğunuz döküntünün neden olduğu kaşıntıdan dolayı halsiz ve bitkin hissediyorsa kendisine zeytin yediriniz.
– Homeopati alanında kullanılan bazı tedavi şekilleri de döküntüye iyi gelmektedir. Çocuğunuz sık sık döküntü sorunu yaşıyorsa uzun vadeli bir homeopati tedavisinin uygulanması gerekir. Ateşle beraber seyreden döküntü vakalarında güzelavrat otu kullanılabilir. “Rhus Tox.” adı verilen madde küçük kabarcıklar şeklinde oluşan kaşıntılı döküntülerin tedavisinde oldukça etkilidir.
Faydalı terapiler
Homeopati, herbalizm, çiçek esansları, aromaterapi, geleneksel Çin terapileri, refleksoloji, Ayurveda ve besin terapileri