Kalb Anjini Hastalığın Seyri
Kalb anjininin seyri son derece mütehavvildir. Bâzılarında miyokart enfarktüsü teşekkül eder ve arkasından ekseriya anjin ağrıları da kaybolur. Bâzıları bir ay bâzıları bir sene veya daha geç iyileşirler.
Tedavi:
Mâden ve bedenen istirahat şarttır. Ufak bir üzüntü, sıkıntı, hırslanma v.s. sebepler anjin dö puvatrin nöbetlerini körükleyebilir. Hastalar bilhassa kışın fazla muztarip olduklarından izin alıp kışı sıcak iklimlerde geçirmeleri uygun olur.
Şişman hastaların zayıflaması çok faydalıdır.
Bazı hastalarda kahve içmek anjin ağrılarını meydana çıkartabilir veya ağrıları artırabilir. Bu gibi kimselerin fazla kahve içmesi doğru olmaz. Fakat umumiyetle günde 2 kahvenin» zararı yoktur.
Sigara içmek de anjin ağrılarını tevlit ettiğinden dolayı terkedilmelidir.
Yemeklerden sonra bir müddet istirahat edilmesi, tok karnına yol yürünmemesi lâzımdır Yemeklerin her seferinde az, fakat sık yenmesi tavsiye olunur.
Birçok ilâçlar vardır. Bunları hekim yerine,. hastasına göre ve nöbetleşe nöbetleşe verir. Ağrı esnasında en iyi gelen ilâç trinitrindir. Trinitrinin tesiri bir dakika zarfında başlar ve yarım saat devam eder. Dişle ezilip dil altına konmalıdır. Emilmemeli ve yutulmamalıdır. En ufak bir ağrı hisseder hissetmez trinitrin kullanmak lâzımdır. Üst üste üç fane alındığı halde ağrı geçmezse enfarktüs teşekkül etmiş olması muhtemeldir. Günde 100 taneye kadar kullanılabilir. Hiçbir tehlikesi yoktur. Bazı kimselerde hafif başağrısı, çarpıntı, başdönmesi, yüzde kırmızılık, bulantı, kusma yapabilirse de bunlarm hiçbir önemli tehlikesi yoktur.
Alkollü içkiler mutedil miktarlarda kullanılabilir. Eskiden alkolün kalb damarlarını genişleterek tedavi yerine geçtiği sanılırdı, halbuki hâlen alkolün daha ziyade muhiti damarları genişlettiği, ancak , beyindeki ağrı duyma merkezlerini uyuşturarak ferahlık temin ettiği anlaşılmış bulunuyor.
Uçakla seyahat tehlikeli sayılmaktadır. Zira 3.000 metre irtifada uçmak %14 oksijen ihtiva eden bir gaz teneffüs etmek gibidir.
Anjin dö puvatrinde en iyi tedavinin ruh . sükûneti, huzur olduğu unutulmamalıdır.
Gıda meselesi çok önemlidir. Tuzu az gıda daha iyi gelir. Bu bakımdan kalb kifayetsizliği bahsinde anlatılan tuzlu gıdalardan kaçınılması şayanı tavsiyedir : Tuz, tuzlu balık, tuzlu peynir, tuzlu ceviz, fazla süt (sütün bir kilosunda 1,5 – 2 gram tuz vardır), tuzlu tereyağı, karbonat, tuzlu müshiller doğru değildir. Şayet yapılan kan muayenesinde kanda kolesterol miktarı yüksek bulunursa yağı ve kolesterolü az bir gıda tavsiye olunur : Yumurta, süt, peynir.» dondurma, yağlı etler, yağda kızarmış yemekler, pastalar, ceviz, beyin, böbrek, karaciğer, havyar ancak haftada bir defa ve gayet az miktarda yenebilir.