Eğer diyabetliyseniz, oruç tutmadan önce kesinlikle doktorunuz ile görüşmelisiniz. İstenmeyen durumlarla karşılaşma riskiniz oldukça yüksek olduğundan kontrollerinizi yaptırıp önerilen diyete uymalısınız.
Diyabetlilerin genel olarak kan şekeri seviyelerini dengede tutabilmeleri için aç kalmamaları gerekiyor. Sağlıklı kişiler üç öğünle yetinirken diyabeti olanların üç ana, üç ara öğünle günde altı öğün beslenme şekline uymaları istenir. Öğün atladığında hipoglisemiye kan şekerinin fazlasıyla düşmesine ve uzun süre aç kalındığında bir sonraki öğünde fazla yemek yenilmesi de hiperglisemiye yani kan şekerinin yükselmesine neden olacaktır. Sık aralıklarla yemek yendiğinde insülin dengesi de korunmuş olur.
Kan şekeri diyetle kontrol altına alınan hastalarda oruç tutmanın ilaç yada insüline geçişte ve diyabet hastalığının diğer komplikasyonlarının da ortaya çıkmasında büyük etkisi olduğu belirtiliyor. Bu nedenle ilaç yada insülin kullanan diyabet hastaları ara öğünleri kesinlikle atlamamalı ve proteine ağırlık vermelidir.
İnsülin hormonu, alınan gıdaların vücutta kullanılması yada depolanmasında yeterli olamadığından diyabet hastalarında esas olan diyet ve egzersizdir. Gerektiğinde ise ilaç ya da insülin takviyesine geçilebilir.
Bu anlamda açlık ve susuzluk gerektiren oruç, şeker hastalığını kontolden çıkarabilir ve istenmeyen sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalınabilir.