Genellikle bakteri istilâsına bağlı bir tahriş sonucu dokularda oluşan bir olaydır. Abse bölgesinde, artan kan dolaşımından ötürü, doku arasında, bol miktarda sıvı ve akyuvarlar toplanır. Hasta bölge genellikle sağlam kısımlardan ayrılmış olur ve zamanla, ölü akyuvarlar, bakteriler ve doku arasına sızmış olan sıvı, irin adı verilen birikintiyi oluşturur. Abse oluşumunun vücut yüzeyindeki ilk belirtisi, dokunulduğunda ağrıyan, sert, kırmızı bir bölgedir. Abse yerelleşmeye ve irin oluşmaya başlayınca, bu kırmızı alanın sınırları çok belirginleşir ve merkezi yumuşamaya başlar. Genellikle, irin, direnci en az olan bölgeye doğru ilerler, bir çıkıntılı nokta oluşturur. Yüzeydeki bir abse için direnci en az olan bölgeler, deridir.
Zamanla, abse patlar ve irin dışarı akar. Abse yerleşip irin oluşur oluşmaz, o bölge yarılırsa, ağrı ve olaym ilerlemesi önlenmiş olur. İrin oluşmadan ve abse yerelleşmeden yarmak veya iğneyle delmek gereksizdir, çünkü bu takdirde abse yayılır. İki yöntemle abse gelişimi önlenebilir: Antibiyotik kullanmak veya o bölgede kan akımını artırmak için abse alanını dinlendirip sıcak tutmak. Isı sağlamak amacıyla, eskiden lapa kullanılırdı, ancak bunun etkisi çok kısadır ve bölgeyi çok ıslak tutar. En iyisi, küçük bir absede dahi, doktorun fikrini almaktır. Patlayıp akan abse, akıntının serbest olduğu ve bölgenin kuru tutulabildiği hallerde, çok çabuk iyileşir. Akan absenin üstünü temiz, kuru gazlı bezle kapatmak ve bu gazlı bezi sık sık değiştirmek gerektir.
Derideki abseler, ufak bir yarık veya sıyrıktan mikropların girmesiyle ya da derideki ufak yağ bezlerinde ve kıl diplerinde oluşur (bkz. Deri). İç organlardaki abselerse, bıçak veya kurşun yaralarında olduğu gibi, organa yabancı bir cismin girmesiyle oluşur. Kaza ile, yutulan diş veya yiyecek maddesi, solunum yoluna girerse, akciğerde abse oluşabilir. İç organlarda abse oluşumuna yol açan diğer bir olay da, yerel enfeksiyonların yayılmasıdır. Buna örnek olarak, patlamış bir apendiks’in pelvis organlarında abse oluşumuna yol açması veya absenin ortakulaktan beyne yayılması gösterilebilir. Amipli dizanteride görülen karaciğer abseleri ve vereme bağlı “soğuk” abseler değişik nitelikli olduklarından ilgili hastalıklar bölümünde anlatılmışlardır, bkz. İltihap Reaksiyonu.