Hastalık yapan mikropları ortadan kaldırmak ve enfeksiyonları önlemek için yapılan işleme dezenfeksiyon, bu maddelere de dezenfektan genel adı verilir. Dezenfektan ile antiseptik terimleri eş anlamda olmakla beraber daha ziyade cansız mikroorganizmaları öldürmeye ve sağlıklı bir yaşam için temizlik sağlamaya dezenfeksiyon denir.
Dezenfektan, antiseptik veya germisid adı verilen ajanlar mikroorganizmaların gelişmelerini çeşitli şekillerde durdurur yani bakteriostatik etki gösterir veya onları öldürür yani bakterisid bir etki yapar.
Dezenfeksiyon için fiziksel ve kimyasal maddeler kullanılır. Fizik ajanlar arasında ısı ve işık dezenfeksiyon için kullanılan araçlardandır. Isıya karşı duyarlı bazı MadDeler ise etilen oksit veya propilen gazı ile mikroplardan arındırılırlar. Baz ilaçlar ise suyu alınıp kurutularak dezenfekte edilirler. Kimyasal dezenfeksiyon için halojenli bazı bileşikler yani klorlu, iyotlu, bromlu ve flortu ilaçlar, fenol (karbonik asit) ve benzerleri (krezol) eskiden beri kullanılmaktadır. Son zamanlarda yüzeyaktif ajanlar CHeksaklorofen, Benzalkonyum, Setavlon) deterjan genel adı ile dezenfeksiyon konusunda ön plana geçmiştir.