• Zayıflama hızı - Zayıflamanın hızını öngörmek olanaksızdır.
Kişi zayıflamaya herhangi bir psikolojik ya da biyolojik direnç göstermezse, tedavinin başlangıcındaki kilo kaybı genellikle haftada 800-1.200 gr dolayındadır.
Ama kilo verme süreci büyük değişiklikler gösterebilir.
- Çok hızlı olabilir. Bu durum yüksek oranda sıvı kaybı olan, beslenme dengesi bozulmuş ve özellikle de yeterli tuz almayan kişilerde görülür. Bu durumda kişinin gıda alımını artırmak ve sağlıksız gidişi hemen durdurmak gerekir. Hastaya kilo vermenin kolay bir işlem olmadığı, beslenme dengesininin bozulmasıyla önemli sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceği belirtilmelidir.
- Çok yavaş olabilir. Bu durum başta idrar söktürücüler olmak üzere zayıflamaya yönelik çeşitli ilaçlar kullanmış kişilerde görülebilir.
- Kesintili ilerleyebilir. Bunun nedeni tam olarak anlaşılamamıştır. Örneğin 24-36 saat içinde 1-2 kg’lik bir kaybı izleyen 8-10 günlük bir duraklama döneminden sonra yeniden ani bir düşme ve duraklama görülebilir. Bütün bu durumlarda iniş eğrisinin düzensizliği beslenme programının erken kesilmesine yol açmamalıdır.
• Tek bir besinin kesilmesi - Bazen şişmanlığa tek bir besinin aşırı tüketilmesi yol açabilir. Öteki besinlerin tüketimi ise bütünüyle dengelidir. Bu tip kişilerde genel kalori kısıtlamasına gitmenin anlamı yoktur. Şişmanlığa yol açan besinde yapılacak kısıtlama istenen sonucu doğurur. Ekmek, alkol, şarküteri ürünleri ve özellikle çocuklarda şekerli içeceklerin aşırı alınmasına bağlı kilo fazlalığı sık görülen bir durumdur.
Bütün bu olgularda özel beslenme programları hazırlanarak olumlu sonuçlar elde edilebilir.