Şiddetli Alzheimer hastalığı ya da diğer bir demans şeklinden muzdarip bir kişiye bakım sağlamak durumunda iseniz, aşağıda belirtilen hususlar size yardımcı olabilir.
Banyo Yapma, Yıkanma
■ Kişinin evvelce alışmış olduğu şekle, mümkün olabildiğince uyun.
■ Her şeyi önceden hazırlayın (havluları gereken yerlere serin, sabunu ve suyu hazırlayın)
■ Yıkanmanın gerekli olup olmadığına dair tartışmaktan kaçının. Eğer kişi örneğin duş altına girmek istemiyorsa, süngerle yıkanma alternatifini önerin. Eğer tüm alternatifler reddediliyorsa, zorlamayın; daha sonra tekrar deneyin.
■ Sakin ve yumuşak olun, acele etmeyin. Demanslı kişilerin pek çoğu yıkanmaktan korkar. Cinsel bölgelerin bir havlu ile örtülmesi faydalı olabilir.
■ Kişiyi, sizin yardımız olmaksızın, olabildiğince kendi başına yıkanması hususunda cesaretlendirin. Her aşama hususunda kişiyle konuşun.
■ Hastanın cildini, döküntü ve yaralar hususunda kontrol edin ve alışılagelmişin dışındaki her durumu doktora rapor edin,
Diş Bakımı
■ Diş fırçasını hazırlayın ve nasıl başlanacağını gösterin.
■ Kişi diş fırçalamıyor ve yardımı reddediyorsa, eczanelerde mevcut olan bir köpük uygulayıcısı veya ağız yıkamada kullanılan bir ıslak mendil takdim etmeyi deneyin.
■ Kişi, diş fırçalama konusunda t işbirliğini reddediyorsa, ağız ve diş temizliğine yardımcı olmak üzere, elma ve diğer taze meyveler sunun.
Giydirme
■ Kişiye seçenek sunmaktan kaçının. Sezonu geçmiş veya aşınmış giyecekleri, dolap ve çekmecelerden kaldırın. Giyecekleri, giyinme sırasına göre serin.
■ Kişinin yardım olmadan giyebileceği basit giyecekler seçin; düğmeli kancalı ve bağlama gerektiren giyeceklerden kaçının. Uzun fermuarlı veyahut kendinden kapanan giyecekler seçin; ya da giyilmesi zor giyecekleri kullanılması kolay olanlarla değiştirin.
■ Kişinin eskiden uyduğu moda seçeneklerini ve alışkanlıklarını unutmayın. (Örneğin, saç şekli veya sakal bırakılması vs). Bununla beraber, bu hususlarda, olabildiğince basit uygulamaları tercih edin. Kişinin saçlarını, bakımı kolay şekilde kestirmeyi tercih edin.
■ Kişinin görüntüsüne dair iltifatlarda bulunun. Kendine güven, önemlidir.
■ Yüksek ökçeli veya kaygan tabanlı pabuçlardan; çok uzun veya dalgalı pantolon ya da eteklerden; gereğinden fazla uzun kol manşetlerinden kaçının.
Yemek
■ Kişiye gereğinden fazla yiyecek seçeneği sunmayın.
■ Kişinin algı karışıklığını, yemek yeme alanını iyi aydınlatarak azaltın. Yiyecek ile kontrast olan bir tabak rengi kullanın; tuz, biber ve diğer çeşniyi kaldırın; ve televizyon gibi dikkat dağıtan hususları kapatın.
■ Yiyeceği, yenmesi kolay küçük parçalara ayırın. Eğer kişi, kolay tıkanıyorsa, yumuşak yiyecekler sunun. Bölümlü tabaklar, esnek çatal kaşık, kişinin kendi başına yemesini zorlaştırabilir.
■ Çok sıcak yiyecek servisi yapmayın; kişi, ısıyı algılayamayabilir.
Tuvalet İhtiyaçları
■ Bulmayı kolaylaştırmak için, tuvalet kapısına renkli bir işaret koyun.
■ Düğmeler, fermuarlar veya külotlu çoraplar ile uğraşmak, tuvalet ihtiyacının giderilmesi açısından engel teşkil edebilir.
■ Kişinin tuvalete çıkma durumuna dair bir günlük tutun ve bu düzen çerçevesinde tuvaleti kullanmaya dair kendisine hatırlatmada bulunun.
■ Kişinin, tuvalette rahat bir pozisyonda oturmasına yardımcı olun.
■ Gece yatağın ıslanması ihtimalini azaltmak için, yatağa gitmeden iki saat öncesinden itibaren sıvı kullanımını kısıtlayın.
■ Eğer doktor, idrar tutamama değerlendirmesi yapmışsa ve tavsiye etmişse, idrar tutamama durumunda kullanılan yardım malzemelerini kullanın.
Uyuma
■ Gün içinde, uzun şekerleme yapılmasından kaçının. Bir öğleden sonrası yürüyüşü veya diğer benzeri bir egzersiz, gece uykusunu rahatlatacaktır.
■ Uyuma alanı loş olmalı, ancak karanlık olmamalıdır. Yatak odası ve tuvalette bir gece ışığı bulundurun.