Panik bozuklukta, bozukluktan muzdarip kişi, belirgin bir sebep olmaksızın, ani, şiddetli korku ve anksiyete atakları yaşar. Ataklar günde birkaç kere vuku bulabilir. Panik bozukluk, her ne kadar sebebi bilinmiyorsa da oldukça yaygındır. Her ne kadar yaşamın herhangi bir döneminde gelebilse de, ilk atak genellikle, kişi 20 ila 30 yaşları arasındayken vuku bulur.
Kişisel kayıplar, önemli değişiklikler, ve hastalık; panik bozukluk için genellikle sahneyi hazırlar. Bazı kişilerde, panik atakların, kalabalıkta ve kapalı ortamlarda vuku bulması daha muhtemeldir.
Erkeklere oranla kadınların bu bozukluktan muzdarip olma ihtimali iki ila üç misli daha fazladır. Bir panik atak vuku bulduğu zaman, beynin limbik sistemindeki özel bir bölge, aniden çok aktif hale dönüşür ve yüksek miktarlarda besleyici maddeye (şeker ve oksijen gibi) gereksinim duyar.
Semptomlar
Psikiyatri uzmanları, panik bozukluğu tanımlamak üzere, aşağıdaki kriterleri geliştirmiştir:
■ Aralıklı ve beklenmedik, ani şiddetli korku veya anksiyete ve bunlar esnasında, aşağıda belirtilen semptomların en az dördünün ani bir şekilde vuku bulması, 10 dakika içinde bir zirveye ulaşması ve 30 ila 60 dakika arasında dinmesi: Küt küt atan nabız, terleme, titreme, solunum zorluğu, boğulma hissi, göğüs ağrısı, bulantı, baş dönmesi, ölüm korkusu, delirme korkusu, uyuşukluk veya karıncalanma, üşüme ya da sıcak basması.
■ Diğer bir panik atak geçireceğine dair sabit endişe hali
■ Belli durumlardan kaçınma ya da alkol veya diğer maddelere bağımlı olmaya başlamak gibi dikkate değer davranış değişiklikleri.
Paniğin semptomları, hipertiroit, ya da pheoch-romocytoma gibi, bazı diğer hastalıklannkine benzediği için, doktorunuz diğer mümkün sebepleri elemek zorundadır. Panik bozukluk semptomları olan kişiler, kalp sorunu gibi bir fiziksel hastalığı olduğundan korkabilir ve bir teşhis olmaksızın pek çok doktor gezebilir. Bu esnada, hipokondriye (Merak hastası) tutulmuş oldukları zannedilebilir ve doğru tedaviyi alamayabilirler. Panik bozukluğu olan kişiler arasında intihar oranı yüksek olup, bu durum, bu hastalığın teşhis ve tedavisini özellikle önemli kılar.
Tedavi Seçenekleri
Birlikte uygulandığında, ilaçlar ve psikoterapi etkili olabilir; tedavi görenlerin yüzde 80 ila 90’ında semptomlar tamamen ferahlamaktadır. Doktorunuz, başlangıçta, korku ve panik ataklarının üstesinden gelmenize yardımcı olmak üzere, bir antianksiyete ilacı tavsiye edebilir. Heterosiklik antidepresanlar ve selective serotonin reuptake inhibitörleri de diğer faydalı ilaçlardır.
Gevşeme teknikleri, biyolojik geri besleme, destek terapisi ve bilişsel terapi , panik bozuklukların tedavisinde sıklıkla kullanılır.