Sesin irade dışı olarak tekrarı, uzatılması veya kesilmesi şeklinde beliren konuşma bozukluğuna kekemelik denir. Erkek çocuklarda kızlardan daha fazla görülür. Vakaların yarısı 5 yaşından önce başgösterir. Kekemeliğin nedenleri tam bilinmemekle beraber, psikiyatrik bozukluklar veya yapısal kusurlar söz konusu olabilir.
Çok kere kekeleyen çocukların zekâ bakımından diğerlerinden daha geri olduklarını gösteren belirtiler vardır. Ayrıca bu çocukların anne ve babalarının aşırı derecede hırslı ve titiz oldukları da dikkati çekmektedir. Kekelemeye sesin oluşmasını engelleyen nefes verişler yol açar. Konuşma hareketlerini sağlayan kaslar birdenbire kasılır, yüz ise hemen hemen her zaman buruşturulur. Bazı hastalar kekeleme krizinden sonra normal olarak konuşmaya devam edebilirler. Özel yöntemlerle uygulanan konuşma tedavisi ile kekemeliğin düzeltilmesi mümkün olmaktadır.
Kekemelik, heceleri ve kelimeleri tekrar etmekle kendini gösteren bir konuşma bozukluğudur. Birkaç farklı türü vardır ve ciddiliği kişiden kişiye değişir. Cümlelerin ortasında, çocuğunuz, kelimeleri ya da sesleri tekrar edebilir, bir hecenin sesini uzatabilir ya da kelimeleri söylemekte gecikebilir.
Kekemelik çocukların çoğunluğunda 8 yaşından önce başlar. Ancak çocuğun iletişim kurmasını engelliyorsa ve birkaç aydan daha uzun sürerse bir sorun olarak görülür. Birçok çocuk konuşmayı ve cümle kurmayı öğrendiği zaman kekeler. Bu son derece normaldir.
Kekemelik hastalık sırasında ve stresli dönemlerde daha da kötüleşebilir. Nedenleri bilinmemektedir. Konuşma gelişimi sırasında çocuklar konuştuklarından daha hızlı düşünebilirler ve dilleri sürçebilir ya da dikkatleri dağılır ve düşüncelerini toparlayana kadar bir sesi ya da kelimeyi tekrar edebilirler.
Çocuğunuz için yapabileceğiniz en iyi şey kekelemesini görmezden gelmektir. Çocuğunuzla yavaşça ve açık bir şekilde konuşun ve diğer aile üyelerinin de aynısını yapmalarını sağlayın. Endişelenmek bu sorunu daha da kötüleştireceğinden çocuğunuzla asla alay etmeyin. Her gün birlikte bolca zaman geçirmeye çalışın. Çocuğunuzun başarılarını övün ve onu cesaretlendirin.
Çocuğunuz ciddi şekilde kekeliyorsa ya da kekelemesi birkaç aydan daha uzun sürerse doktorunuza danışın. Doktorunuz sizi bir konuşma terapistine yönlendirebilir. Konuşma terapisti de konuşma terapisini içeren bir tedavi stratejisi uygulayacaktır.
Başka Bir Kaynaktan:
Kekemelik terimi, sözel iletimi sıklıkla ve önemli ölçüde bozan konuşma kusurları anlamında kullanılmaktadır. Kekemeliğin özelliklerinden biri kelimelerin, cümlelerin ve özellikle de hecelerin tekrarıdır. Bazen harflerin çıkarılmasında da zorlanı labilir. Bazen bu zorluklara eşlik eden motor hareketler de olabilir. Bu hareketler basit göz kırpmalarından, gözde oluşan tiklere kadar geniş bir yelpazede yer alan belirtilere örnek olabilir.
Kekemelik çocukların %90’ında 8 yaşından önce başlamaktadır. 2-4 yaş arasındaki çocuklarda, geçici olarak yaşanan kekemelik durumu da gözlemlenebilir. Çalışmalar 5 yaşma kadar kekeleyen çocukların durumlarının erişkinlik döneminde de süreceğini ortaya koymuştur. Kekemelik erkek çocuklarında, ikizlerde ve solak çocuklarda daha sık görülmektedir.
Kekemeliğin nedeni tam olarak bilinmemektedir. Bazı uzmanlar kekemeliğin hafif bir beyin hasarı nedeniyle ortaya çıkabileceğini düşünmektedir. Birçok uzman ise kekemeliğin stres ve gerilim nedeniyle yaşandığı görüşündedir. Kekeme çocuklar kekelememek için uğraştıkça durumları daha da kötüleşebilir.
Kekemelik için önerilen modern tıp tedavileri
Konuşma terapisi.
Doğal sağlık tedavileri
Uzun vadeli olarak sürdürülen homeopati tedavileri oldukça faydalıdır çünkü bu tedaviler ile sorunun kökenine inilerek kekemeliğe neden olan etkenler ortadan kaldmlmaya çalışılmaktadır. Uzun süreli homeopati tedavilerinin yanında, aşağıdaki tedaviler de uygulanılabilir:
• Homeopati alanında “stramonium” olarak bilinen boru çiçeği heyecanlandığında kekeleyen ve dudaklarını kontrol altına alamayan çocuklar için kullanılabilir.
• “Nux vom.” adlı madde aşırı gergin ve konuşamayacak kadar stresli çocuklar için kullanılabilir.
• Homeopati alanında “hyoscyamus” olarak bilinen ban otu çok hızlı konuşarak kelimeleri birbirine karıştıran çocuklar için uygundur.
• Homeopati alanında bakır anlamına gelen “cuprum” yüz ve dudaklarda meydana gelen kas spazmlarına iyi gelir.
• Homeopati alanında kullanılan “merkür” dilin titremesi ve ağızda tükürük birikmesi gibi nedenlerden dolayı kekeleyen çocuklar için kullanılabilir.
• Çiçek esansları da kekeleme tedavisinde kullanılabilir. Misk otu konuşmaktan korkan çocuklar için kullanılabilir. Sabır otu acele ile konuştuğu için kekeleyen çocuklar için uygundur. Toz ağacı (aspen) herhangi bir neden olmaksızın korku yaşayan ve yaşadığı gerilim nedeniyle kekeleyen çocuklar için kullanılabilir.
Faydalı terapiler
Kranyal osteopati çok küçük yaşlarda kekelemeye başlayan çocuklar için oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Homeopati, müzik tedavisi ve stresle mücadele için önerilen her türlü tedavi kekeleme için de uygundur.
Evde yapabilecekleriniz
Çocuğunuza kekelememesi için baskı yapmayın, kelimeleri doğru bir şekilde telaffuz etmesi için de aşırı şekilde zorlamayın. Bazı kekeleme durumları geçici olabilir. Çocuklar, konuşma tarzlarını geliştirme aşamasında kekeleyebilir. Bu tür durumlarda çocuğunuzun üstüne düşerseniz, çocuğunuzu zorlarsanız; belirli bir müddet devam ettikten sonra düzelebilecek bir kekeleme durumunu kalıcı bir hale getirebilirsiniz.
Sabırlı ve sakin olmaya çalışın. Çocuğunuz kekelediğinde ya da kekeleme durumu bir müddet devam ettiğinde kendinizi kötü hissedebilirsiniz. Kekeleme çocuğunuz 4-5 yaşını geçtikten sonra bile devam ediyorsa sabırlı olmaya devam edin; endişelendiğinizi hissettirmeyin. Kekeleyen bir çocuk kendisini güvensiz hisseder, bu nedenle anne ve babasının desteğine ihtiyaç duyar.
Çocuğunuza kekelemenin doğal bir durum olduğunu anlatın ve kendinizle ilgili komik bir olay aktarın. Örneğin, topluluk karşısında ilk defa konuşmaya başladığınızda, nasıl kekelediğinizi anlatın. Çocuğunuz kekelediği için üzülüyorsa, durumu görmezden gelmeyin: Daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir.
Çocuğunuza konuşabilmesi için rahat bir ortam hazırlayın. Çocuğunuz rahatça konuşabildiğini gördüğünde, korkulacak bir şey olmadığını da anlamış olur. Bu şekilde kendine olan güvenini kazanır. Kekemelik için deneyimli bir konuşma uzmanına gidebilirsiniz, ancak çocuğunuz uzman yardımını kabul etmezse ya da uzmanın yanında kendisini rahat hissedemezse, uzman yardımı alma konusunda ısrar etmeyin.