Bir insanda hem erkek, hem de kadın cinsiyet organları mevcutsa o kişinin iki cinsliliğini ifade etmek için hermafrodit deyimi kullanılır. Erkek güzellik tanrısı Hermes ile kadın tanrıçası Afrodit’in İsimlerinden oluşturulmuş bir terimdir. Kromozom yapısı genellikle XX dir. Psikoseksüel yapı esnektir ve cinsiyet rolü, doğumda belirlenen cinsiyete ve yetiştirilirken uygulanan davranış türüne göre gelişir.
Yalancı hermafroditizm veya «interseks» özellikle 44 + XY kromozom yapısına sahip erkeklerde olur. Somatik hücrelerde enzim yetersiz kaldığından androjen hormon etkisini göstermez, feminizasyon, yani kadınlık gelişmesi hâkimdir. Testisler torbalara inmemiş ve penis gelişmemiştir. Bu nedenle daha doğumda cinsel organlar nedeniyle kız çocuğu sanılarak, ona göre yetiştirilir. Buluğ çağında kısmen gelişen erkeklik karakterleri durumu karıştırır ve cinsiyetin yeniden belirlenmesi gerekir.
Kadınlarda psödohermafroditizm daha ender görülür ve çoğunlukla adrenogenital sendrom dediğimiz böbreküstü bezinin bozukluğuna bağlı olarak oluşur. Bu bezin çok fazla androjen üretmesi sonucu kızlarda klitoris denen organ penis gibi büyümeye başlar, hipospadiak penis cluşur ve çocuk yanlış olarak erkek sanılıp cna göre yetiştirilir.