Estetik burun ameliyatının amacı nedir?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Burun estetiği operasyonunun esas hedefi arzulanan şeklin verilmesidir. Ülkemizde fazlaca yapılmakta olan estetik amaçlı operasyon, burnun şeklinin düzeltilmesi operasyonudur. Kendi tecrübemde burun ameliyatları içinde yaklaşık %60- 70 civarı estetik amaçlı olan burun operasyonları oluşturmaktadır.
Estetik burun ameliyatı nasıl yapılır?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: tüm dünyaca kabul edilen iki temel operasyon yaklaşımı bulunmaktadır.
1) Kapalı burun operasyon tekniği
2) Açık burun operasyon tekniği
Kapalı burun operasyonu yolunda, tüm kesikler burnun deliklerinin içerisinde olur. Burnun derisinde hiç sıyrılma olmadan, burunda bulunan sert dokular el ile hissedilip ve de ortaya çıkan değişikliklerin hemen değerlendirilebilmesi yoluna dayanılıp gerçekleştirilmektedir.
Açık burun operasyonu yöntemindeyse, kapalı burun içerisindeki kesiklere ek olarak, burun deliğinin ortasında olan “columella” adlı cildin yapısına yatay kesi atılmaktadır. Buruna yapılan tek kesidir. Kesinin uzunluğu 4-5 milimetredir ve de yerleşiminden dolayı diğer insanlarca fark edilememektedir. Tüm kesilerin sonucunda, burun derisi altında bulunan kıkırdak kemikten tamamıyle ayrılıp, bu yapının basitçe görülerek çalışmaya müsaade etmektedir. Çoğu plastik cerrahlarca, kapalı tekniğin üzerinde tutulup uzun zamandır tüm dünyaca hangi yolun daha iyi olduğunun tartışmaları sürmektedir. Bu sırada ben operasyonlarımın çoğunluğu açık yöntem ile yapıyorum. Ama burada en sağlıklı yaklaşım, burun operasyonunu yapacak olan cerrah tekniklerin hangisinde başarılıysa o tekniği kullanmalıdır.
Burun ameliyatı zor bir ameliyat mıdır?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Evet, burun operasyonu estetiği, estetik cerrahisi pratiğinin en zor operasyonudur. Bununda ana iki sebebi bulunmaktadır.
1) Burunun anotomik şekli
2) Burnun yerleşim tipi
Burnumuz, suratın ortasında bulunduğundan dolayı, yapılacak en basit hatada oldukça kötü neticeler oluşabilir. Bu vaziyet esasen hastayla, cerrahın üzerinde mühim baskı nedeni olur. İkincisi ve oldukça mühim olan; burun, birbiri içerinse giren birçok sayıda ki milimetrik alt üniteden oluşur. Operasyonu gerçekleştirecek olan hekim, istenen neticeye ulaşmak için, var olan burun şekli, bu yapının ne oranda katkısının olduğunu operasyonun öncesindeki muayeneyle belirlenmelidir. Yoksa bu sorunlar operasyon sırasında gözden kaçar ve ya yeterli düzeltilemeyebilir. Nedeni ise kimsenin burun anatomisi öbürüne benzememektedir.
Estetik burun ameliyatı öncesinde, ameliyat sonrası burnun nasıl olacağı görülebilir mi?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Gelişen bilgisayar teknolojisi sayesinde, burun ameliyatı öncesi kişinin profil resimleri üzerinde, burnun ameliyat sonrasında nasıl görünebileceğine dair bazı çalışmalar yapılarak bir fikir elde edilebilir. Burnundan nefes almakta zorlanan kişiler için estetik burun ameliyatı sakıncalı mıdır?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Burun estetiği ameliyatı sırasında kişinin burnundan nefes almasında sorun varsa bu sorunda estetik burun ameliyatı sırasında tedavi edilebilir.
Hangi yaşlarda burun ameliyatı yaptırmak doğru olur?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Şayet burun ameliyatı estetik bir amaçla yapılıyorsa yaş sınırı bayanlarda 17, erkekler 18 olarak belirlenmiştir. Ancak ameliyat isteği nefes alamam gibi bir sağlık sorunu yüzünden geliyorsa bu kez daha erken yaşlarda a burun ameliyatı yapılabilir.
Burun estetiğine hazırlık için ne yapılmalıdır?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Bütün estetik ameliyatlarda olduğu gibi, burun ameliyatında da hastanın ciddi bir hastalığı olmamalıdır. Kişinin sürekli kullandığı bir ilacı ya da ilaçları varsa, daimi bir hastalığı varsa kesinlikle bildirilmelidir. Burun estetiği ameliyatından önce sigara içen hastalar sigarayı bırakmalı, kan sulandırıcı ilaç içmemelidir. Aynı zamanda burun ameliyatı sonrasında oluşabilecek morluk ve şişlikleri en az seviyeye indirmek için, 1 hafta kadar günde 1 gr lık C vitamini tüketilmesi faydalı olur.
Burun estetiğinde hangi anestezi uygulanır ve ne kadar sürer?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Ben kendi hastalarımı genel sağlığı ve güvenliği için hastanede ve genel anestezi yöntemi ile ameliyat ediyorum. Muayene şartlarında ise, lokal anestezi ve sedasyon altında ameliyat yapılabilme ihtimali olsa da, bunu çok etik, doğru bulmuyorum. Burun estetiği ameliyatının süresi ortalama 3 saattir.
Burun ameliyatı sonrasında neler yaşanır?
Op. Dr. Y. İlker Manavbaşı: Burun ameliyatından çıktıktan sonra sanılanın aksine çok fazla ağrı olmaz. Gözlerin altında hafif şişlikler ve morluklar olabildiği gibi, baskı hissi, nefes almada zorluk, burun akıntısı, hapşırma isteği ve burunda azda olsa kaşıntı olabilir ve bunlar normaldir. Şunu da belirtmek isterim bir çok kişinin kabusu olan burun içi tampon uygulamasını uzun bir süre bıraktım. Hastaların rahatlığında olumlu etki gerçekten inanılmaz boyutlarda olmuştur.