1 yaş altında fazla rastlanmayan boğaz ağrıları 3 yaşından yetişkinlik dönemine kadar çok yaygın olarak görülür. Boğaz ağrısı; koksakivirüs ve ekovirüs gibi viüsten kaynaklanan enfeksiyonların da dahil olduğu birçok farklı durumdan kaynaklanabilir. Ayrıca mononükleoz gibi başka hastalıklarla birlikte de görülebilir.
Tedavi edilmeyen bir boğaz enfeksiyonu, aralarında ateşli romatizma, kulak ve sinüs enfeksiyonları ve böbrek iltihabının da bulunduğu ciddi hastalıklara neden olabilir. Boğaz enfeksiyonu olan çocuklar bazen kızıl olabilir, ilk olarak üst gövdede görülüp kısa süre sonra bütün vücuda yayılan parlak ve yoğun döküntüler görülür. Bu döküntüler orta derecede bir güneş yanığına benzer ve cildi pürüzlü yapar. Döküntüler birkaç gün sonra kaybolur ve sonrasında özellikle ayaklar, eller ve kasıklardaki deri soyulur.
SEMPTOMLAR
Virüsten kaynaklanan bir enfeksiyon söz konusu olduğunda, boğaz ağrısı ilk belirti olarak görülebilir ya da bir veya iki gün içerisinde ateş ve iştah kaybı yaşanabilir. Ses kısıklığı, öksürük, burun akması ve salgı bezlerinin şişmesi de sık olarak görülür.
Boğaz enfeksiyonunda küçük çocukların hafif ateşi çıkabilir, salgı bezleri şişebilir ve boğazlan biraz ağrıyabilir. Daha büyük çocukların boğaz ağrısı daha şiddetlidir, ateşleri 38.8°C’ nin üzerine çıkabilir, boyun bezleri şişebilir ve bademciklerde bir tabaka oluşabilir. Öksürmek genelde boğaz ağrısının bir belirtisi değildir.
boTEDAVİ SEÇENEKLERİ
Boğaz enfeksiyonu vücuda ciddi bir zarar vermesini önlemek için antibiyotik ile tedavi edilmelidir. Boğaz enfeksiyonundan şüpheleniyorsanız çocuğunuzu doktora götürmelisiniz. Doktorunuz boğaz enfeksiyonuna neyin neden olduğunu anlamak için boğazdan organizma örenekleri alacaktır.
Doktorunuzun kullandığı teşhis test metoduna göre (“hızlı test” ya da geleneksel boğaz kültürü) sonuçlar ya birkaç dakika ya da birkaç gün içerisinde açıklanır. Çocuğunuzun boğaz enfeksiyonu varsa doktorunuz antibiyotik yazabilir. Boğaz ağrısı bir virüsten kaynaklanıyorsa antibiyotikler etkili olmaz; antibiyotikler sadece bakterilere karşı etkilidir. Hastalığın nüksetmesini ya da daha ciddi hastalıklar önlemek için çocuğunuz kendisini ne kadar iyi hissederse hissetsin doktorunuzun yazdığı ilaçları bitene kadar kullanmanız gerekir.
Kızıl, boğaz enfeksiyonu tedavi edilerek tedavi edilir.Virütik bir enfeksiyondan kaynaklanan boğaz ağrısının belirli bir tedavisi yoktur. Ağrıyı hafifletmek ve ateşi dindirmek için asetaminofen ya da ibuprofen (aspirin değil) verilebilir. Çocuğunuza hafif, rahatlatıcı ve oda sıcaklığında yiyecekler verin ve bolca sıvı almasını sağlayın.