Halk arasında böbrek hastalarının fazla su içmelerine dair yaygın aynı zamanda yanlış inanış vardır. Uzmanlar ise bu inanışın tersine böbrek hastalarının susadıklarında su içmeleri gerektiğini özellikle vurguluyorlar.
Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Funda Sağlam böbrek hastalarını yakından ilgilendiren yanlış inanışlara dair yaptığı yazılı açıklamada, böbrek rahatsızlığı ve yetmezliği olan hastaların dikkat etmeleri gereken konularla ilgili bilgi verdi.
Böbrek hastalarının beslenmelerine dikkat etmesinin önemine dikkat çeken Sağlam, böbrek işlevleri yüzde otuzun altına inen hastaların, özellikle potasyum ve fosfor içeren gıdaları daha az tüketmeleri gerektiğini bildirdi.
Funda Sağlam, sağlıklı insanların günde tüketmeleri önerilen su miktarının birbuçuk ile iki litre arasında olduğunu ifade ederek, şu bilgileri verdi:
“Yaz aylarında terleme ile oluşan kayıplar nedeniyle, ikibuçuk ile üç litre, bazen daha fazla su tüketimine gereksinim olabilir. Vücudun sıvı kayıplarında, beyindeki susama merkezi uyarılır ve susama hissi oluşur. Dolayısıyla, beyin işlevleri normal olan gençler, su gereksinimi durumunda susamaktadırlar. Bu nedenle hiçbir hasta ya da sağlıklı bireye, çok su içme konusunda uyarıda bulunmak gerekliliği yoktur.”
“Tuzlu yiyen ve çok su içen diyaliz hastalarında, seanslar sırasında tansiyon düşmesi yaşanır ve kas kasılmalarına rastlanır. Bu durum, geriye kalan böbrek işlevlerinin daha da azalmasına ve uzun vadede hasta ömrünün kısalmasına neden olur.” Böbrek taşı olan hastalara günde üç litre su içme konusunda öneride bulunulabileceğine dikkat çeken Sağlam, bu hastaların çok su içmesi konusunda zorlanmaması gerektiğini anlattı.