Hidronefroz, böbreği büyüten çeşitli sebeplerden sonra meydana gelen hastalık halidir. Böbreğin pelvis renalis denilen bölgesi şişerek böbrek dokusuna basınç yapar ve onun çalışmasını bozmaya başlar. Doğuştan bir darlık veya yapı kusuru sonucu oluşan hidronefrozlar enderdir.
Genellikle idrar yollarında bir taş veya tümörün idrar yollarını tıkaması sonucu veya üreter kıvrılmaları, gebelik, prostat hipertrofisi gibi mesanenin boşalmasını güçleştiren hallerde hidronefroz tek veya çift taraflı olarak meydana gelebilir.
Böbrek boşluğunda idrarın birikmesi kunt bel ağrılarına sebep olabilir. Bazen biriken bu idrar dolayısıyla enfeksiyon başlayabilir ve piyonefroz denen durum meydana gelir; ateş ve kolik tarzında şiddetli ağrı da olabilir. İki taraflı hidronefrozlar, polikistik böbrek denilen konjenital bir hastalığı andırırlar. Hidronefroz, ürografi denilen yöntemle çekilen röntgen filmi ile teşhis edilir. Hasta olan böbreğin verilen opak maddeyi süzmediği görülür. Tıkanma sonucu meydana gelen hidronefrozlar bazen düzelir. Böbrek fonksiyonları bozulduğunda o böbreği çıkarmaktan başka çare kalmaz.