Bitlenme
İnsan biti veya pediculus humanus denen parazitin meydana getirdiği, her iklim ve ırkta rastlanan kaşıntılı dermatoza bitlenme (pedikülozis) denir. Parazitin farklı tipleri insanda 3 çeşit bitlenmeye neden olur.
Baş bitlenmesi (pediculosis capitis) : Daha çok temizliğe uymayan uzun saçlı kimselerin başındaki bitlerin kan emmesi sonucu kaşıntı ile başlar. Kaşınan deride ekzema, kıl kökü iltihabı ve kabuk meydana gelir.
Vücut bitlenmesi (pediculosis corporis): Tifüs, geçici ateş gibi hastalıkların insana bulaşmasına neden olan ve baş bitinden biraz daha büyük bir parazittir. Yaşlı, kimsesiz, alkolik ve pis kimselerin iç çamaşırlarında yaşar ve kan emmek için günde 2 defa deriye geçer. Deride devamlı kaşıntıya bağlı izler, kalınlaşma, esmerleşme (melanodermi) görülür. İlk kez bitlenen temiz kimselerde parazitin ısırdığı yerde küçük ürtiker, kırmızı konik papül-ler meydana gelir.
Genital bölge bitlenmesi (pediculosis pu-bis) : En çok cinsel temas ile doğrudan ve bazen çamaşırlarla dolaylı olarak bulaşan parazit (morpion) özellikle cinsel bölgelerde başr kıl folikülüne gömülü hareketsiz olarak bulunur. Halk dilinde ane biti diye bilinir. Deride mavimtırak gri renkte lekelerin (taches bleus) görülmesi teşhis için yardımcı olmaktadır.
Teşhis bitin kendisinin veya yumurtalarının görülmesi ile konur. Tedavi için üç tip bitlenmede de DDT, Gamma benzene hexachloride (Kvvell), Propoxur (Baygon) gibi ilaçlar kullanılır. Çamaşırların ilaçla pudralanması ve kızgın ütüden geçirilmesi gerekir.