Koma, bir bilinç kaybı durumudur. Komadaki kişinin gürültü, dokunma / dürtme, ya da diğer uyaranlara cevaben uyanamaması; durumun, normal uykudan ayırt edilmesini sağlar.
Koma; beynin bilinci kontrol eden alanları hasar gördüğünde vuku bulur. Pek çok farklı hastalılar ya da ilaçlar ya da bir kafa yaralanması koma’ya sebep olabilir.
Semptomlar
Hafif bir komada, kişiler kımıldamaz. Ama kendi kendilerine solunum yapabilirler. Kuvvetli uyarı ile, homurdanma veya göz kırpması gibi bazı küçük tepkiler oluşabilir. Derin komada olan bir kişi, hiçbir uyarana cevap vermez. Ama yardım olmadan solunum yapar. Eğer brainstem hâlâ işliyorsa derin komadaki kişide, göz hareketleri gibi, bazı otomatik refleksler oluşabilir.
Tedavi Seçenekleri
Tedavi, solunum gibi temel fonksiyonların sürdürülmesi, ve komanın asıl sebebinin rahatlatılması ya da geri çevrilmesi şeklinde yapılır. Mesela, kafa yaralanması geçirmiş bir kişide, şişmeyi azaltmak için corticosteroid enjeksiyonu ya da diğer ilaçlar gerekli olabilir.
Brainstem işlediği sürece, bir kişi yıllarca koma halinde kalabilir. Eğer brainstem hasar görmüşse, kişi, solunum ve yutkunma fonksiyonlarında yardıma ihtiyaç duyar.
Bir kişi 24 saattir komadaysa ve gözbebekleri, ışık tutulduğunda küçülmüyorsa, istikbal zayıftır. Bu durumdaki 10 kişiden biri yaşayacaktır. Aylar ya da yıllarca derin komada kalmış kişilerin komadan çıkmaları, son derece nadirdir. Eğer çıkarlarsa, hemen hemen daima bunama ve bazı tür felç durumu yaşarlar.