Bezler
Vücudun birçok fonksiyonlarını yöneten salgıların yapıldığı organlara bez (gland) adı verilmektedir.Bezler dış salgı ve iç salgı bezleri olarak iki çeşittir. Dış salgı bezleri (Ekkrin) sindirim ve derinin ter bezlerini kapsar. İç salgı bezleri de (Endokrin) hormon denilen salgılarını doğrudan kana iletirler. Bu hormonlar vücudun diğer organları ve bezleri tarafından kullanılmak üzere vücudun diğer bölümlerine kan yoluyla taşınırlar. Bazı dış salgı bezleri de hormonlar gibi kana karışan maddeler üretirler.Dış salgı bezleri, safra üreten karaciğer, sindirim için hidroklorik asit ve pepsin üreten mide, süt üreten memeler, ağzı ıslak tutan ve sindirime yardım eden tükürüğü yapan tükürük bezleri, sindirimde kullanılan tripsini, şeker kullanımını düzenleten insülini üreten pankreas ve seks bezleridir.
İç salgı bezleri işleyiş ve etkilerinin genişliği bakımından dış salgı bezlerinden daha karmaşıktırlar. Örneğin midede bulunan hidroklorik asit yiyecek üzerine doğrudan etki yapar, oysa iç salgı bezlerinin ürünlerinin etkileri dolaylıdır. Bezier hep birlikte vücudun en hayati işleyişini düzenleyen bir sistem meydana getirmişlerdir.
Hipofiz, diğer iç salgı bezlerini yönettiği için hepsinin önderi sayılmaktaydı. Fakat hipofizin de beyinde hipotalamus denen bir merkezden yönetildiği anlaşılmıştır. Bezier gelişimi kontrol eder, vücuda yönelen her çeşit baskıya cevap verir ve savunmayı başlatır; cinsi olgunluğun gelişimini yönetir. Kadını erkekten ayıran (yüzdeki tüyler ve ses kalınlığı gibi) sekonder seks karakterlerini belirler.
Böbreküstü bezinin kabuk (korteks) kısmının ameliyatla çıkarılması birkaç gün içinde ölüme yol açmaktadır. Cinsiyet bezlerinde ve hormonlarındaki bozukluklar bir kadının erkek, bir erkeğin de kadın gibi özellikler göstermesine sebep olabilmektedir. Eğer bezlerdeki salgıları akıtan kanallar (ductus) tıkanırsa dokuda birikme ve şişme şeklinde adenom denen tümörler oluşur.