Lemfatik sistem, vücudun içinde bezler, kanallar ve alanlar oluşturan ve beyin hariç vücudun her yerinde devamlı dolaşan lenf adındaki sıvıyı taşıyan bir sistemdir. Lenf, alyuvarsız, açık, sulu kan plazması bileşimine benzer. Bu sıvı vüeut hücreleri arasındaki tüm boşlukları doldurur ve kan kopillerinde şekillenir. Lenf denilen sıvı hücreler arasından lenf kopillerine ve oradan da daha büyük lenf damarlarına geçer.
Bu damarlar daha büyük damarlara dökülerek sonunda solda torasik kanalda (ductus thorasicus) ve sağda ise köprücük altı lenf kanallarında toplanır. Lenf düğümü de denen lenf bezleri kanallar arasında bulunurlar. Fasulye büyüklüğündeki lenf düğümcükleri lenf akımının sürekliliğini sağlarlar. Lenf sıvısı içinde bakterilerle savaşan beyaz kan hücreleri bulunur. Lenf bezleri infeksiyon maddelerini ve dokulardaki diğer yıkıntı ve eskimişleri temizlerler. Infeksiyonların yayılmalarına karşı vücudun bir savunma mekanizması olarak görev yaparlar. Lenf dokusu sindirim sisteminde de bulunur ve sindirilmiş besinlerden yağı emerler.
Lenfin dolaşımı, kalbin hareketlerine bağlı değildir. Yürümek ve nefes almak gibi vücut kaslarının hareketiyle akışını sağlar.
Bazı hastalıklar lenfatik sistemi etkileyebilir. Örneğin infeksiyon mononükleozda lenf bezleri şiş ve hassastır. Ayak veya parmaklardaki mikroplu yaralar lenf bezlerinin akut iltihaplanmasına ve infeksiyonun vücudun diğer kısımlarına yayılmasına neden olurlar. Tüberkülozda sıklıkla lenf bezleri iltihaplanarak büyürler. Bu duruma adenit tüberküloz denir. Lenf bezlerinde tümör meydana gelebilir veya bezler vücudun diğer kısımlarındaki tümör hücrelerinin metastazı, yani buralara taşınarak bezlere yerleşmesi sonucu büyüyebilir.
Lenf bezlerinin büyümesi halinde mutlaka hekime görünmelidir. Hastalığın nedenleri araştırılarak ve istenilen muayeneler yapıldıktan sonra gereken tedavi uygulanabilir.