Soru: Kardeşimde (27), beyin tümörü (glioblastome multiforme) var. 2 kez ameliyat oldu. Yaklaşık 2 aydır durumu ciddi. 2 kez nöbet geçirdiği için hastaneye kaldırdık. İlacının dozunu artırdılar, kortizonu da iğneye çevirdiler. Geçen ay yüksek ateş ve yüksek tansiyon nedeniyle tekrar hastaneye kaldırdık. Yapılan bütün tahliller temiz çıktı. Ama ateş ve tansiyonun sebebi anlaşılamadı. Bu konuda ne düşünüyorsunuz? Acaba ablamı onkoloji merkezine yatırmamız daha iyi olur mu?
O. KARAMAN
Prof.Dr.Erkan TOPUZ: Glioblastome multiforme’nin tedavisi ameliyattır. Arkasından radyoterapi ve kemoterapiyle tedaviye devam edilir. Radyoterapi bittikten sonra 6 ay daha kemoterapi ilacı verilir. Aynı zamanda beyin ödemini azaltmak için kortizon, kasılmalara mani olmak için de antiepileptik bir ilaca başlanır. Bu ilaçların yanında mide koruyucu verilir.
Radyoterapiden 1.5 ay sonra beyin MR yapılır. Beyinde ödem varsa ya da tümör büyümüşse başka bir kemoterapi ilacına geçilir. Ya da radyoterapiden sonra tümör tek odaktaysa cyber knife devreye girebilir. Bu cihaz beynin diğer dokularına zarar vermeden tümörü yok eder. Kardeşinizdeki yüksek tansiyonun sebebi kortizon olabilir. Ateşin sebebi de büyük ihtimalle bir enfeksiyon. Çünkü bu hastalarda immün sistemi zayıflar ve hastalar enfeksiyona açık hale gelir. Ateş nadir de olsa tümöre bağlı olabilir. Tümörün bazı merkezlere sirayet etmesi, ateş yüksekliğine yol açabilir.
Kardeşiniz radyoterapi görmediği sürece hastanede yatmasına gerek yok. Dışarıdan yapılan destek tedavilerle hasta yasanıma evdeki tedavilerle devam edebilir. Kardeşiniz bu dönemde diyetine dikkat etsin. Tuz, şeker ve beyaz undan uzak bir diyet uygulasın. Bol bol ananas yesin. Boswellia bitkisi hapı, netle (ısırgan tableti), omega 3, selenyum, E vitamini, D vitamini gibi destekler kullanabilir. Beyin ödemini azaltmak için bol miktarda maydanoz yesin. Ayrıca mısır püskülü, kiraz sapı, avokado yaprağı ve defne yaprağından hazırlanan çayı içsin. Gece yatmadan yarım saat önce 18-21 miligram arasında melatonin kullansın.