Çocuğunuzu televizyonun karşısına bırakmadan önce bir kez daha düşünün!
Televizyon görsel ve işitsel olarak bizleri kendine bağlayan, karşısında hiç farkında olmadan saatlerimizi tükettiğimiz bir eşyadır. Yetişkin olarak bizlerin zamanından çalan, bizlerinde pratik düşünme, çözümleme gibi yetilerimizi kaybeden bu araç çocuklarımız için çok daha ciddi problemler oluşturabilmektedir.
Televizyon çocuk bakıcınız olmasın!
İçinde bulunduğumuz hayat şartları artık tüm aile bireylerini çalışmaya taşıyor. Artık kadın toplumda yalnızca çocuk bakan, evde yemek pişiren bir konumdan çıkıyor, iş ve meslek hayatına atılan bayanların sayısı gitgide çoğalıyor. Hem çocuk hem kariyer yapma hevesinde olan anneler çocuklarına yeterince zaman ayıramıyor ve onları televizyon, bilgisayar gibi araçlara teslim ederek zamandan tasarruf ederek hem çocuk hem ev işlerini beraber yürütmeye taşıyorlar.
İşte bu nokta çok önemli, çocuklarınızla kaliteli zaman geçirmek yerine onu televizyonun karşısına bıraktığınız an bir çok soruna da kapı açmış oluyorsunuz. Televizyon bir bakıcı değil çocuğunuz için öğretici programları içeren eğitici bir araç olarak kullanılmalıdır.
Çocuklar hiç mi televizyon izlememeli?
Elbette ki televizyonu evlerinizden çıkarın asla izlemesinler demek doğru bir davranış olmaz. Televizyonda ki faydalı yayınlar görsel ve işitsel zeka yönünden çocuklarınız için faydalı olacaktır. Bu aşama da program seçimi ve televizyon karşısında geçirilen süreye dikkat edilmelidir.
Televizyonun çocuğuma ne gibi zararları vardır?
Televizyon farklı dünyaları içinde bulundurması sebebiyle her yaştan insanı bir şekilde kendine bağlar. Ancak bilinçli bireyler hem kendileri için hem de çocukları için televizyonda oturma sürelerini kontrol altına almaları gerektiğini bilir.
Çocuğunuz televizyon izlerken zihinsel zekası gelişmez. Özellikle şiddet ve cinsel içerikli yayınlar çocuğunuzun zihnini bulandırır ve onu gördüğü olayları uygulamaya, özentiye yöneltir.
Televizyon başında çokça vakit geçirmek bu yararlı bir yayın dahi olsa çocuğunuzu tembelleştirir. Enerji kaybına ve uyku haline sebep olur.
Ödev yaparken, kitap okurken ya da verdiğiniz bir işi yaparken konstrasyonunun dağılma nedeni de yine televizyon başında geçirilen sürenin uzunluğuna bağlıdır.
Televizyon başında gününün neredeyse tamamını oturarak geçiren çocuklarda obezite sorunu da görülür.
İzlemiş olduğu yayınlar ruhsal ve duygusal gelişimini olumsuz etkiler. Yalnız kalamama, gece uyuyamama gibi sorunlar oluşur.
Televizyonu bir arkadaş edinen çocuk aile fertlerine karşı kinlenir. Çünkü onlar yanında olmadıklarında televizyon onunladır ve çocuk televizyonu hayatında daha etkin bir role koyar.
Aileye olan öfke bir süre sonra çocuğu içine kapanık bir hale sokar ve anne-baba ile birşey konuşmayan, paylaşmayan fazla soru sorulduğunda öfkelenen bir çocuk halini alır.
Tüm bu sorunlar çocuğunuzu televizyona teslim etmemeniz için yeterince açık ve gerçek sebeplerdendir.
Çocuğunuzla daha kaliteli zaman geçirin.
Televizyonu her ne kadar bir kurtarıcı olarak görüyor olsanız da televizyonun çocuğunuza verdiği zararları düşünerek televizyon karşısında geçirilen süreleri mümkün olduğunda düşürün ve televizyonu eğitici ve öğretici yayın veren program için kullanın. Çocukların algılama yetenekleri görüntülere ve seslere karşı fazlaca duyarlı olduğu için eğitci programlar çocuğunuzun gelişimi için önemlidir. Renkleri, sayıları, kuralları öğreten programlar çocuğunuzun gelişimine katkı sağlar.
*Çocuğunuzla daha çok televizyon dışında vakit geçirmeye özen gösterin.
*Onunla yürüyüşlere çıkıp doğayı tanımasını sağlayın.
*Birlikte resimler yapın, oyunlar oynayın.
*Ona kitap okuyun ve kitap okumanın nasıl zevkli bir durum olduğunu kavramasını sağlayın.
*Yemek yaparken onu da yanınıza alın, yiyecekleri tanımasını sağlayın.
Bu tür etkinlikler çocuğunuz için çok daha yararlı olacaktır. Televizyon çocuğunuzun sorularına cevap veremezsek siz onunla birebir konuşarak, anlayarak, ona olan ilginizi ve ona verdiğiniz değeri göstermiş olursunuz. Çocuğunuzun hem size hem kendine olan güveni artarken çocuğunuzla olan iletişiminiz kuvvetlenecek ve duygusal bağlarınız gelişecektir.
Onunla zaman geçirerek televizyona olan ilgisini azaltmak sizin elinizde. Çocuklarınıza televizyon dışında bambaşka ve çok güzel bir dünya olduğunu söyleyerek değil ancak onunla yaşayarak anlatabilirsiniz.
Çocuğunuzla birlikte katıldığınız etkinliklerin onu televizyondan uzaklaştırdığına şahit olduğunuzda, bir ebeveyn olarak çocuğunuz için faydalı bir adım atmış olmanın gururu sizi saracak.
Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…