Uzun süren nezle ve ya grip hastalığınız sonucu sinüslerinizde bir tahrip meydana gelmiş ve sizde kalıcı bir burun tıkanıklığı, geniz akıntısı, özellikle göz çevresinde ağrı bırakmış olabilir. Bu tür sorunlar sinüzit olarak nitelendirilir. Toplum içinde her beş kişiden dördünde rastladığımız bu sorunlar sinüzit hastalığı olarak adlandırılır.
Sinüzit Nedir?
Geçirilen ve çok dikkate alınmayan, iyileşmesi için tedavi edilmeyen bir nezle sonucu, burun iç mukozasının ve burun etlerinin şişmesi nedeniyle burun ile içinde bulunan ve sinüs adı verilen hava boşlukları arasındaki hava akımı kesintiye uğrar. Yeterli hava akımının olmaması durumunda sinüslerde yani hava boşluklarında mikrop oluşmaya başlar ve sinüsler iltihap alır. İşte bu durum “
sinüzit” olarak tanımlanır.
Şakak, alın, burun ve göz çevresi gibi hava dolu boşlukları olan bölgelere sinüs adı verilmektedir. Bu sinüslerin büyüklükleri değişiklik göstermekte ve bulunan sayıları genelde 15 ile 20 arasındadır. Sinüsler kanallar yoluyla burun yoluna açılırlar. Bu kanalların içerisinden burun mukozası geçerek burada ürettiği salgıların burun içerisine gelerek buranın nemli kalmasını sağlar ve solunum yollarının ısıtılmasına yardımcı olur. Eğer mukoza iltihaplanma gösterirse sinüzit meydana gelir.
Sinüzit Nasıl Ortaya Çıkar?
Kimi insanların sinüzite karşı daha hassas bir bünyesi vardır. Bu yüzden sinüzit hastalığı bu kişiler için kaçınılmaz bir durum haline gelebilir. Soğuk algınlığına yakalananlar ya da alerjisi olan kişilerin sinüzite çevirebilme ihtimali vardır. Nezle rahatsızlığı eğer bir haftadan fazla devam ediyorsa, sinüzitten şüphe edilebilir.
Sinüzit Belirtileri Nelerdir?
- Özellikle başta, gözde olmak üzere yüzde de ağrılar meydana getirmektedir.
Baş ağrısını hafif bir şekilde değil de iç kısımdan zonklatırcasına bir hissiyat verir. Gün içerisinde oturup kalkarken, ya da ağır bir cisimler kaldırmaya çalışılırken ağrıların arttığı hissedilir. Ağrıların artma sebebi ise bu hareketleri yapması sırasında sinüs içerisinde basıncın yükselmesinden kaynaklanır. Ayrıca ağrıyan yerlere el ile hafif bir baskı yapıldığında yine ağrıların şiddetini arttırdığı görülür. Bu tip ağrıları olan sinüzit çeşidine akut olarak adlandırılır.
- En önemli belirtilerinden bir tanesi ise burun akıntısıdır.
Akıntılar genel olarak tek taraftan ve sarı ile yeşil arası bir renkte akıntı meydana gelir. Burun akıntısı bu şekilde uzun bir zaman sürüyorsa ve bu durum solunum yollarında yayılma gösterirse bronşite çevirebilme ihtimali vardır.
- Koku alamama, boğaz ağrısı hatta diş ağrısına kadar rahatsızlık verebilir.
- Bedeni tamamen halsiz bırakır ve hasta bir şey yapmaktan kaçınır.
- Ateşi normal zamandan bir yüksek şekilde seyir halindedir.
- Çocuklar bu durumlar hafif bir şekilde yaşamaktadır fakat kusma ve bulantı gibi ekstra şeylerde görülebilir.
Sinüzit Tedavisi Var Mıdır?
Sinüzitin oluşmasında meydana gelen bakterilere yok edilme ve iyice temizlenmesi gerekir. Akut sinüzit olarak adlandırılan çeşide genel olarak antibiyotik ile yaklaşık 10 gün süren bir tedavi uygulanır. Eğer tam anlamıyla hastalıkta bir iyileşme söz konusu olmaz ise gerek görüldüğü takdirde doktor tarafından uzatılır.
Ekstradan burun damlaları gibi ilaçlar da kullanılır. Akut sinüzitte ilaç tedavisi genelde kişi üzerinde olumlu etki yaratmış ve hastalığı ortadan kaldırmakta etkili olmuştur.
Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…