Günlük hayatta karşılaşılan çeşitli yaralanmalar, yanıklar karşısında hayat kurtarıcı önemi olan kuralları herkesin bilmesi gerekir. İlk yardımda aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir.
1 – Kazaya uğrayan veya hastalanan kimseye ilk yardım bulunduğu yerde yapılmalıdır. Ancak kaza yerinde yangın, gaz sızması, infilak veya yıkılma tehlikesi varsa kazaya uğrayan buradan uzaklaştırılmalıdır.
2 – Kazaya uğrayan veya boğulan kimse nefes alamıyorsa suni solunuma başlamak, tıkanmışsa hava yolunu açmak, yaralanma yerinde fazla bir kanaması varsa bunu durdurmak ve bayılmışsa uygun bir biçimde yatırmak, başını aşağıda tutmak gereklidir. ,
3- Ağır yaralı veya baygın bir kimsenin beynine kan gitmesi için ayakları yükseğe kaldırılmalı, baş aşağıda tutulacak şekilde yatırılmalıdır. Hastayı siken veya soluk almasını önleyen kemer, askı, kravat, korse gibi elbise kısımları gevşetilmelidir.
4 – Şok halinde baygın yatan hastayı sıcak tutmak için üstüne palto, battaniye gibi şeyler örtülmelidir.
Kanama Şiddetli kanamalarda yapılacak ilk iş, bu kanamayı durdurmak için basınç uygulamak yani kanayan yere tampon yapmaktır. Bu basınç doğrudan parmakla veya dahc iyisi temiz bir mendil veya sargı bezi ile aralıksız on dakika yapılmalıdır. Basınç kanamayı durdurduğu veya büyük ölçüde azatttrğı gibi, bu sürede kanın pıhtılaşması da kanamanın durmasında etkili olur.
Yanık : Elbise için için yanıyorsa hemen çıkarmalıdır. Ancak alev halinde ise yanan kısım üstte kalacak şekilde yanan kimseyi yere yatırmak, üzerine halı, battaniye, palto, yastık gibi kalın bir örtü örterek aıevi söndürmek, yanmayı durdurmak için bu eşyalara hafif hafif vurmak gereklidir. Hastayı hiçbir zaman yerde yuvarlamamalıdır. Derinin yanmış olan kısmı derhal soğuk suyla serinletilmelidir. Deride su kabarcıkları meydana gelmişse bunlar patlatılmamalı, üzerine uygunsuz şeyler sürmemelidir. Ağır yanıklarda su kaybını önlemek için hastaya su verilmelidir. Kırık ve çıkık Kaza geçiren bir kimse ağrı duyuyorsa ve ağrı bu organı oynat-