Birinci ve ikinci derece hemoroidlerin tedavisinde ilk önce ilaç tedavisi uygulanıyor, ilaçlarla iyileşme sağlanmadığında devreye iğne ya da bağlama tedavisi gibi bazı yöntemler giriyor. Birkaç dakika süren
bu işlemlerle hemoroid sorunu ağrısız bir şekilde yok ediliyor.
Hemoroid sık görülen bir sorun mu?
Dr. Fikret Tanırgan: Hem kadınlarda hem de erkeklerde hemoroidal sorunlar çok sıktır. En sık neden kabızlıktır. Çevremizdeki kişilerin hemen hemen yarısında 50 yaşına kadar en az bir kez hemoroid sorunu olmuştur. Çoğu kişide zaman zaman hemoroid kanaması olur, ama genellikle çok fazla ve ciddi değildir. Kadınlarda hamilelikte bebeğin baskısıyla ve kabızlık sonucu sorun başlayabilir.
Hangi yaşlarda daha sık ortaya çıkar?
Dr. Fikret Tanırgan: Toplumun yüzde 30’unda görülen hemoroidin 40 yaş üzerinde görülme oranı daha da artıyor. Fakat her yaşta da görülebilir.
Hemoroid riskini neler artırır?
Dr. Fikret Tanırgan:
• Yanlış beslenme alışkanlıkları,
• Bağırsak düzenindeki bozukluklar,
• Başta gebelik olmak üzere karın içibasıncının arttığı durumlar,
• Egzersizden uzak hareketsiz bir yaşam,
• Mesleki nedenler,
• Kalıtsal yatkınlık.
İlaç tedavisiyle hemoroid şikayetler geçmezse ne yapılıyor?
Dr. Fikret Tanırgan: ilaç tedavilerine cevap vermeyen şikayetlerin arttığı durumlarda hastalara cerrahi tedavi yöntemleri uygulanır. Cerrahi tedavi yöntemleri de hemoroidin derecesine göre değişebilir. Basit cerrahiden klasik cerrahi tedavilere kadar her türlü uygulama yapılabilir.
İğne tedavisi nedir?
Dr. Fikret Tanırgan: İğne tedavisiyle makat bölgesinde oluşan spazmların giderilmesi, genişlemiş ve kanama yapan damarların büzülerek şikayetlerin azaltılması hedeflenir. Bu amaçla damar büzücü ve kas gevşetici ilaçlar lokal olarak anal kanal etrafına enjekte edilir.