Günümüz teknolojinin gelişmesi insan sağlığı üzerinde olumsuz etki yaratmaya hızla devam etmektedir. Basur diğer bir adıyla mayasıl ise günümüzde en sık görülen rahatsızlıklar arasında ilk sırayı almaktadır.
Basur nedir?
Anüs, içerisinde ki toplardamarların kan basıncının artması ile damarların genişlemesine neden olur. Genişleyen damarlar basıncı dengelemek için genişleme göstererek makat bölgesinden dışarı çıkma görülmektedir. Görülen bu damarlarda damar yumakları mor ve kırmızı renktedir. Basur hastalarının kanama şikayetleri genelde bu makat bölgesinden dışarı çıkan damarların tahrip olup delinmesinden meydana gelmektedir.
Genellikle orta yaş ve üzerinden görülmektedir. Hastanın genellikle makat bölgelerinde kaşıntı ve yanma tarzı şikayetleri ile basur kendini göstermektedir.
Basur’un ortaya çıkma sebepleri?
Aslında hemoroid denilen yapı her insan vücudunda bulunan anal kanalda ki damarsal yapılardır. Ancak yinede basuru tetikleyen birkaç faktör vardır;
- Gün içinde çok hareket etmemek,
- Alkol kullanmak,
- Makat bölgesini kullanılarak yapılan sporlar (bisiklet sürmek, body salonları, vb.),
- Mesleğin getirmiş olduğu zorunluluk sebebi ile sürekli oturanlar,
- Günlük beslenmelerde yeteri kadar lifli gıdalar tüketmemek.
Bunların yanı sıra doğuştan gelen sebeplerde çok etkin rol oynamaktadır. Örneğin damar kanallarının doğuştan gelen bir zayıflık olması durumunda basur’un doğuştan gelen bir rahatsızlık olmasını göstermektedir.
Basur’un 2 Çeşidi Vardır,
*İç basur
Makatın kapanmasını sağlayan kasların üstünde ki damarların genişlemesi ile basur oluşmaktadır. İç kısımda damar yumakları halinde bulunan iç basur el ile baskı uygulandığı zaman içi boşalmaktadır.
*Dış basur
İç basur’un tam tersi olarak makatın kapanmasını sağlayan kasların tam altında bulunmaktadır. Buradaki damarların genişlemesiyle dış basur oluşmaktadır. Dış basur genel olarak tek başına görünmemektedir. İç basur ile oluşmaktadır. En belirgin kanama dış basur rahatsızlığında görülmektedir.
Günümüz de insanlar en çok dış basur şikayetleri ile doktorlarına başvurmaktadır. Makat bölgesinde dışarı sarkmış yumak damarlar olarak görülmektedir. Yumak halinde bulunan damarların şişlik sonucu kopmalar meydana gelerek kanamalar oluşur ve kopan yerlerde ülser meydana gelebilmektedir.
Basur tanısı nasıl konur?
Basur rahatsızlığı genel olarak 4 dereceye kadar sınıflandırılmaktadır. 1’inci derece hafif basuru temsil eder, 4’üncü derece ise şiddetli basur olarak adlandırılmaktadır. 1’inci derece genel olarak kanamadır ve hafif ağrılar hissettirmektedir ve 4’üncü dereceye kadar ağrıların ve şikayetlerin artması ile devam etmektedir. 4’üncü dereceye kadar ilerleyen basur için geriye iteleme olmamaktadır. Basuru 4’üncü derecede yaşayan bir kişi hekime sıklıkla başvurmalıdır. Çünkü kalın bağırsak kanserine neden olan tek sorun basurdur. Hekiminiz tarafından herhangi bir tümörün meydana gelip gelmediğini anlamak için anal bölgeye retsorkopi denilen yöntem ile incelenmelidir.
Basurun tedavisi nasıldır?
İlk olarak bağırsak sisteminin düzenli çalışması için doktor beslenme alışkanlığına bazı düzenlemeler getirir. Lifli gıda tüketimim artırılır, günlük en az 2 litre su içilmesi önerilir. Ancak diyet yapmaya gerek yoktur yalnızca kabız olmayı önleyecek şekilde az beslenmek ve yenilen besinlere dikkat etmek yeterlidir.
Bunun dışında krem ve ilerleyen durumlarda cerrahi müdahaleler de uygulanır. Cerrahi müdahale basur torbalarının alınması ile gerçekleştirilir ve hastalar tarafından bu yöntem oldukça sık tercih edilir.
Hoşça kalın, Sağlıkla kalın…