Annem 54 yaşında. Sol koltuk altındaki şişlik nedeniyle 25 gün önce ameliyat oldu. Non hodgkin’s lenfoma (lenf bezi kanseri) tanısı konuldu. Annem şu anda kemoterapi görüyor. Ancak çok halsiz. Önerileriniz nelerdir? YÜKSEL ÇAĞLAR
Prof.Dr.Erkan TOPUZ: Non hodgkin lenfoma kemoterapiye en iyi yanıt veren tümörlerden biri. Sık grip olanlara dikkat etmek gerekir. Çünkü sık grip geçirenlerde lenfoma oranı yüksek olabiliyor. Terleme, ateş, kilo kaybı olan hastalarda risk daha yüksektir.
Annenize Önerilerim Şunlar:
• Kemoterapi sırasında kilo kaybına mani olmak ve inımün sistemini güçlendirmek, enfeksiyonlardan korunmak gerekir. Steril şartlarda hazırlanmış meyve suları hem bağışıklık sisteminizi güçlendirecek hem de halsizliğinize iyi gelecektir.
• 5 Kemoterapi sırasında kan tablonuzun düşmemesi için haftada l kez karaciğer ızgara, l kez yağsız kırmızı et, her gün l çorba kaşığı kara üzüm pekmezi tüketmenizde yarar var
* C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren en önemli vitaminlerdendir. C vitamininden zengin portakal, kan portakalı, limon, turunç ve mandalinayı bol tüketin. Hatta bunları kabuklarıyla mikserden geçirdikten sonra güveç içinde kaynatın. Karışımı buzdolabında saklayıp her gün 2-3 kaşık yiyin.
• Kemoterapiniz bittikten sonra toksik gıdalardan uzak durun. Tarım ilaçlarının bu hastalığı alevlendirdiği iddia ediliyor. Evinizde böcek ilacı kullanmayın, bulaşık ve çamaşırlarınız için doğal deterjanlar tercih edin.
• Koltuk altı spreyi ve kimyasal kremler kullanmayın. Doğal nemlendiriciler tercih edin. îmmün sisteminizi güçlendirmek için reishi, cordyceps mantarı hapı kullanın,
• Kilo kaybınız varsa omega 3 alın.
• Kemoterapi sırasında greyfurt ve san kantaron otundan uzak durun. Esmer ekmek kabuğu, esmer pirinç ve bulgur pilavını bol tüketin. Zerdeçal bütün kanserlerde tümörün kanlanmasına mani olan bir etkiye sahip. Kanserin damarlanmasının azalması, tümörün büyümesi durduruyor ve metastaz riskini azaltıyor.
• Tedaviniz başarıyla tamamlandıktan sonra ilk 3 sene 3 ayda bir kontrolden geçmeyi ihmal etmeyin. 3 yıl sonra kontrol aralığı 6 ayda bire çıkıyor. 5 yıl sonra kanserin tekrarlama ve vücudun başka organlarına yayılma riski çok düşük. Ancak yine de yılda l kez kontrolden geçmeyi ihmal etmeyin.