Bilinçli olarak tanınan dış tehlike kaynaklarına karşı gösterilen emosyonel tepkiye korku denir. Günlük hayatımızda huzursuzluk ve ürkme halinden dehşet duygusuna kadar sübjektif olarak değişen korku dereceleri yaşarız. Korkunun bedensel veya fizyolojik belirtileri ise otonom sinir sisteminde ve iç salgı bezlerinde meydana gelen değişmelerdir.
Korkunun arkasından yapılan kan muayenelerinde serumda bazı maddelerin (adrenalin, kortizol gibi) artmış olduğu görülür. Deri damarlarının büzülmesi kılların dikilmesi (urperme), kan dolaşımının artması, nabzın hızlanması, terleme ve titreme (tremor) insanda görülen tipik korku belirtilendi.
Anksiete veya huzursuzluk denilen halde ise korku kaynağı bilinmediği halde psikolojik bir gerginlik vardır. Psikolojik bozukluklar arasında hastalık derecesine varan korkuya ise fobi adı verilir. Fobileri olan insanlar bazı durumlara, kimselere veya nesnelere özel bir anlam verirler ve bunlarla karşılaştıkları zaman korku duyarlar.
Ruh hastalıkları arasmda çeşitli fobik reaksiyonlar (agorafobi, klaustrofobi vb.) vardır.
Yabancılardan korkmak, (ksenofobi), sosyal korku şekli, kedi, köpek, fare, örümcek ve yılan korkusu özel korku biçimleridir.