Vücutta kıl fazlalığına hipertrikoz (Hypert-richosis) adı verilir. Fazla kıllılık erkekler için çoğunlukla dert değildir, fakat bir kadın için ciddi bir sorun olabilir. Kadınların özellikle alt ve üst çenelerindeki fazla kıl çıkmasının iç salgı bezleriyle ilgili olduğu bilinmektedir.
Bezlerin aşırı çalışması kılların aşırı büyümesine yol açabilir. Kadınlarda kılların aşırı büyümesi, menopozu geçtikten sonra olur. Aşırı kıllılığın giderilmesinde 3 farklı yol bilinmektedir. En güvenlisi ve genellikle en çok önerileni elektrik iğnesi kullanılarak yapılan epilasyon-dur. Bu yöntem hem doktor hem de tedavi altındaki kadın için sabır ister. Epilasyon iğnesi kıl köküne sokulur ve kısa bir an için hafif akım verilir. Bir tedavide yalnız 10-15 kıl giderilebilir. Üst dudakta 1200-1500 kılolabileceğinden çok zaman gerekir. En iyi operatörlerin yaptığı epilasyonda bile kılların % 10-50’ye kadar değişen bir miktarı (kıl bezlerini tahrip etmekte kullanılan âkımın etkinliğine bağlı olarak) yeniden çıkar.
Aşırı kıllanmanın röntgen ışınları ile giderilmesinin tehlikeleri vardır. Sonuçları belirsiz ve tehlikesi çok büyük olan bu yöntem istisnai durumlar dışında kullanılmamalıdır. Kılları yok edecek kadar x ışını dozu aynı zamanda ciltte kalıcı yaralara yol açabilir.
Aşırı kıilanmadan kurtulmanın geçici çareleri ise tıraş etmek, sünger taşı ile ovuşturmak, tüy döküoü merhem kullanmak, ağda yapmak ve diğer yöntemlerdir. Hidrojen peroksit de bazen tüyleri ağartmak için kullanılır.