Birçok artrit rahatsızlığı, doğuştan gelen bağışıklık sorunlarının bir sonucudur ve kadınları erkeklerden daha çok etkiler. En yaygın olanı 30 ile 40 yaşları arasında görülen romatizmaya bağlı artrittir. 65 yaşın üzerindeki kadınlar da tehlike altındadır.
Kalıtım, enfeksiyon ve çevresel etmenler, beden hücrelerinin kendilerine saldırdığı bu rahatsızlığın nedeni olabilir. İlk belirtiler, eklemleri saran hassas eklem sıvısının iltihaplanması ve kalınlaşmaya başlamasıdır. Zamanla kıkırdak ve ardından eklemlerdeki kemiğin bir kısmı aşınır ve bunları çevreleyen kas kirişlerinin kılıfları da kalınlaşır ve iltihaplanır. Bunun sonucu eklemlerde ağrı, katılaşma, şişme ve hareketlilikte azalmadır. Hastaların yaklaşık yüzde 10’u sakat kalabilir.
Romatizmaya bağlı artrit tedavi edilememektedir; ancak tedavi, belirtileri azalüp ilerlemeyi geciktirebilir. Örneğin, gebelik sırasında ilerleme yavaşlayabilir.
Osteoartritte olduğu gibi, fiziksel terapi ve egzersiz programları yanında NSAİİ ve ağrı kesiciler kullanılır. Gebe kadınlar doktor yardımına gereksinim duyarlar. Başka bir tedavi de altın tuzu enjektesidir. Eklem yıkımını önleyen yeni ilaçlardan biri Inflbdmab’dır. Leflunomide de verilmektedir. Sulfasalazine, azathioprine, penicillamine, hydroxychloroquine, methotrexate ve antibiyotikler de etkili olabilmektedir. Bazen hastaya kortikosteroid ilaçlar verilmektedir ancak, Cushing’s sendromunun (steroid hormonu fazlalığı) başlamasına neden olabildiklerinden, yakından izlenmeleri gerekir.