En sık rastlanan komplikasyon, kan şekerinin yükselmesidir (hiperglisemi). Hiperglisemi glikozun daha yavaş verilmesiyle ya da insülin verilmesiyle düzeltilebilir. Pankreasın kan şekerinin yükselmesine vereceği yanıtın gecikebileceği unutulmamalıdır.
Dışardan insülin verilmesi, vücutta insülin yapımım da azaltabilir ve mutlak damar yoluyla beslenme durdurulduğunda, bunun vücuttaki etkilerinin ne olabileceği tam olarak bilinmemektedir.
İnsülin kesildikten sonra genellikle kan şekeri belirgin olarak düşer. Bu nedenle insülin kesildiğinde çevrel toplardamar yoluyla yüzde 5-10’luk glikoz çözeltisi verilmelidir.
Elektrolit ve asit-baz dengesizliklerine bağlı komplikasyonların (kanda sodyum, potasyum, fosfor, amonyak düzeylerinin düşmesi ya da yükselmesi) düzeltilmesi zor değildir. Buna karşılık, en önemli komplikasyon katetere mikrop bulaşmasma bağlı septisemidir. Olguların yaklaşık yüzde 10-20’sinde ortaya çıkar ve ölüm oram yaklaşık yüzde l’dir. En sık rastlanan enfeksiyonlarda etken Staphylococcus epidermis, Staphylococ-cus aureus ve Candidda.
Enfeksiyon gelişen olgularda kateter hemen çıkartılmalı ve kültür yapılması için laboratuvara gönderilmelidir. Yeni kateter 24 saatten önce takılmamalıdır. Katetere bağlı septisemi genellikle 1-2 gün sürer. Hastanın kanından kültür ve antibiyogram hazırlanır.
Ağır olgularda ve enfeksiyonun uzadığı olgularda antibiyotik kullanılmalıdır. Septisemi riski nedeniyle sıvıların hazırlanması, değiştirilmesi, kateterin yerleştirilmesi ve koruyucu ilaçların kullanılmasıyla ilgili işlemler kesinlikle mikropsuz koşullarda yapılmalıdır.
Kateterin yerleştirilmesi sırasında oluşan komplikasyonlar (pnömotoraks [akciğer zarına hava girmesi], emboli, atardamarın delinmesi, atardamar-toplardamar fistülü [bağlantı] kol sinirinde zedelenme, toplardamar iltihabı ve sıvının verilme hızıyla ilgili komplikasyonlar da görülebilir.
Bu komplikasyonların sıklığı kateteri yerleştiren kişinin deneyimi ve uygulanan teknikle (örneğin köprücükaltı toplardamarının cerrahi olarak hazırlanması) yalandan ilgilidir. Göğüs filmi çekilmesi, komplikasyonların saptanmasını ve hemen tedavi edilmesini sağlar.