Geçirilen hastalık, ameliyat veya kazadan sonra insanın yavaş yavaş iyileşme dönemine nekahat devri denir.
Nekahat döneminin iyi bir şekilde geçirilebilmesi için, hastanın diytine çok dikkat etmesi ve gerekli gıdayı tam olarak alması lazımdır. Örneğin ameliyat yarasının kapanması için bol miktarda C vitaminine ihtiyacı vardır. Cerrahi operasyonlardan sonra kan kaybına bağlı olarak hastalarda anemi olabilir. Bu nedenle böyle hastalara demirli yiyecekler yedirilmelidir.
Keza, vücudun kendini toplaması ve yarayı onarabilmesi için proteinli gıdalar da gereklidir. Sindirim sistemi, gerek ameliyat esnasındaki narkoz, gerekse ameliyat öncesi hazırlıklar nedeniyle bir sure tembelleşirler. Bu nedenle hastaya ilk günlerde sulu ve sindirimi cok kolay gıdalar yedirilmelidir. Barsak infeksıyonları veya ishallerden sonra hastaya sulu gıdalar, çorba, meyve suyu, çay ve bol su verilmelidir. Daha sonra yumurta, kızarmış ekmek, süt ve püreye geçilmeli ve normal diyet tatbik edilmelidir.
Eskiden hastalara uzun süre yatak istirahati öneriliyordu. Günümüzde ise hasta ne kadar erken ayağa kalkar ve dolaşmaya başlarsa nekahatin o kadar hızlı seyrettiği ve iyileşmenin daha çabuk olduğu dikkati çekmektedir. Aynı zamanda tehlike yaratacak kan pıhtılarının oluşması da engellenmekte ve hastaya zindelik kazandırılmaktadır. Buna rağmen hasta kendini ayağa kalkamayacak derecede rahatsız hissedıyorsa, hareketi önermeden önce mutlaka bir muayeneden geçirmek lazımdır
Kalp, böbrek ve diğer hayatı organların hastalıklarında, ayrıca ınfeksıyon hastalıklarında fazla hareket yaptırmak zararlı olabilir. Bu nedenle bu kimselerin güneşte,açık ve temiz havanın bol olduğu yerlerde oturmasına izin verilmelidir. Ziyaretçilerin kalabalık olmamasına, uzun sure hastanın yanında kalmamasına ve hastanın moralini bozmamasına kesinlikle dikkat edilmelidir. Bulaşıcı hastalığı olan ziyaretçiler hastanın yanına sokulmamalıdırlar.
Nekahat döneminde, özellikle sabahları olmak üzere her gun hastanın ateşi ölçülmelidir. Hasta kalkıp gezebiliyorsa, duş veya banyo almalı eğer kalkamıyorsa, bir kişinin yardımıyla vücudu her gun bir sünger ile temizlenmelidir. Banya yaptığı zaman odanın ısısı artırılmalı, banyodan sonra çarşaf değiştirilmeli, yatak rahat, yumuşak, deriyi tahriş etmeyecek kalitede olmalıdır.
Uzun sure yatan bir hastayı ilk defa ayağa kaldırırken bazı noktalara dikkat etmek lazımdır. Önce hasta yavaş yavaş yatakta oturur vaziyete getirilir Birkaç dakika bu şekilde bekletildikten sonra bacakları aşağı sarkıtılıp yatağın kenarına oturtulur Önce bu hareketler yaptırılır, sonra bir kişinin yardımıyla koluna girilir kaldırılır, birkaç adım attırılır, yatağa veya başka bir koltuğa oturtulur. Böylece eksersızler gittikçe artırılır. Bu hareketler esnasında baş dönmesi olursa, daha sonra tekrarlamak üzere hasta yatağına yatırılır.
Yatan hastaların diğer önemli bir şikâyeti ise kabızlıktır. Hastaya hafif müshil ilaçlan verilerek bu durumun önlenmesine çalışılır. Yatarken meydana gelen barsak gazlarının giderilmesinin en iyi yolu ise kalkıp dolaşmaktır. Şayet bu şekilde de geçmiyorsa makattan rektal tüp denen lastik bir boru sokularak, gazların daha kolay çıkması sağlanır. Ayrıca barsak hareketlerini artıracak ilaçlar (Prostigmin, Bepanthen vb.) uygulanır.