GENEL TEDAVİ İLKELERİ
Alerjik hastalıkların tedavi edilebilmesi için Öncelikle hastanın duyarlı olduğu maddenin özel testlerle saptanması gerekir . Daha sonra hastanın alerji yapıcı maddeyle (alerjen) karşılaşması önlenmeli ve duyarlılığı giderici tedaviye başlanmalıdır.
Bununla birlikte bazı olgularda alerjenin saptanması olanaksızdır. Bu durumda özgül bir tedavi yerine, alerjinin yalnızca belirtilerini ortadan kaldırmaya yönelik (semptomatik) tedavi uygulanır.
ALERJENİN ORTADAN KALDIRILMASI
Bu yöntem ancak az sayıda olguda ve bazı alerjenlere (İlaçlar, yiyecekler ya da yiyeceklerde kullanılan renklendirici ve koruyucu gibi katkı maddeleri, kepek, hayvan tüyleri vb) karşı uygulanabilir. Hasta toza ya da çevredeki yün, kuştüyü gibi maddelere alerjikse, temizlik kurallarına titizlikle uymak, halı, şilte, yastık gibi eşyada sentetik malzeme kullanmak, çevrede evcil hayvan bulundurmamak yararlıdır.
Çalışma ortamındaki maddelere karşı gelişen mesleki alerjilerde ise sorunlar daha büyüktür. Bazı durumlarda alerjenle doğrudan karşılaşmayı önlemek için iş değiştirmekten ya da sanayi işçilerinde olduğu gibi fabrikada başka bir bölüme geçmekten başka çare yoktur.
DUYARLILIĞI GİDERME TEDAVİSİ
Duyarlılığı giderme tedavisi bazen “aşı” olarak nitelenirse de bu adlandırma yanlıştır. Çiçektozlarına (polen), ev tozuna, mantarlara ve hayvan tüylerine karşı gelişen alerjilerde uygulanabilir; kimyasal madde, metal, kozmetik gibi maddelerin yol açtığı alerjilerde uygulanamaz. Tedavi alerji yapan maddenin (polen, toz vb) azdan başlayıp gittikçe artan dozlarda hastaya verilmesine dayanır.
Hastaya önce alerji yaratmayacak en düşük doz verilir; bu doz gittikçe artırılarak bağışıklık sisteminin alerjene duyarsız hale gelmesi sağlanır. Enjeksiyon genellikle kolun dış yüzünde derialtına yapılır. Alerjinin türüne göre tedaviye 7-14 gün aralarla yapılan 6-12 enjeksiyonluk bir kürle başlanır; yaklaşık 4 haftalık aralarla en yüksek dozda uygulanan enjeksiyonlarla tedavi sürdürülür. Saman nezlesi gibi çiçektozlarına bağlı mevsimsel alerjilerde çiçektozlarının fazla olduğu İlkbahar mevsiminin başında tedavinin kesilmesi ve sonbaharda yeniden sürdürülmesi Önerilir. Ev tozu alerjileri gibi koşulların yıl boyunca değişmediği durumlarda İse enjeksiyonları kesmeden sürdürmek uygundur.
Duyarsızlaştırma tedavisi en az 3 yıl yürütülmeli, alerjik tepkilerin neredeyse kaybolmasına değin gerekirse yıllarca uygulanmalıdır. Tedavi sırasında enjeksiyon bölgesinde kızarıklık, şişme ve kaşıntı gibi yerel tepkiler, ayrıca alerjenin kana karışmasına bağlı olarak konjunktivit, soğuk algınlığı, astım, ürtiker ve çok ender olarak alerjik şok görülebilir.