Ateş düşürücü ve ağrı giderici ilaçlar arasında yer alan, salisilatlar grubunun en önemlisidir. Asetilsalisilik asit, ateşi beyindeki merkezleri etkileyerek düşürür. Buna eşlik eden terleme, aspirinin etkisinin tipik bir özelliğidir ve hemen her zaman görülür.
Ağrı kesici etki, ağrı merkezlerinin ağrıya duyarlılığında azalmaya yol açar. Ayrıca bu ilaçların çevrel tipte ağrı kesici özelliği vardır. Bu da asetilsalisilik asitin ağrının kaynaklandığı bölgedeki iltihabı azaltıcı etkisinden bağımsız olarak, ağrı alıcılarını ketleyici etkisine bağlıdır.
Asetilsalisilik asitle tedavi edilebilecek ağrı tipleri, hafif ya da orta şiddette baş ağrısı, kas ya da eklem ağrıları, deriden kaynaklanan ağrılar, ameliyat sonrasında ya da loğusalıkta ortaya çıkan ağrılardır. Buna karşılık, iç organlardan kaynaklanan ağrılarda yararı yoktur.
Sonuçlar
Sonuç olarak ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap giderici ilaçlar yan etkileri göz ardı edilmeden kullanılmamalı, yüksek dozda ya da uzun süreli kullanımları önlenmelidir.
Salisilatlara seçenek olacak ya da onların yerini tutacak iltihap giderici ilaçlar konusundaki araştırmalar, günümüzde ilaç endüstrisinde önemli bir yer tutmaktadır.
Genel olarak ağrı kesici, ateş düşürücü ve iltihap giderici yeni ilaçlar konusunda yapılan yaygın araştırmalar özellikle iltihap ve iltihaba yol açan biyolojik mekanizmalara ilişkin bilgileri derinleştirmeye yaramıştır. Öte yandan, tüm çabalara karşın, bu olayı kökten çözebilecek bir iltihap giderici ilaç bulunamamıştır.