Kronik ağrı, en az altı ay süren ve tıbbi tedaviye iyi cevap vermeyen ağrıdır. Ağrı, artirit sebebiyle deforme olmuş bir eklem gibi, hoş olmayan bir itki ile başlar.
Kemiğin kemiğe sürtünmesi, ağrı liflerini uyarır. Bu durum omuriliğe sinyaller gönderir, sinyaller omurilikten beyindeki talamus’e ve daha sonra cerebral kortekse ulaşır.
Bu yol boyunca tüm noktalarda, ağrı sinyali bazı doğal maddeler vasıtasıyla artar. Acıya tepki gösteren, beynin korteks ve limbik sistemidir. Ağrı hissi, endişeye yol açtığı zaman, endişe ağrıyı kuvvetlendirir.
Omurilik içindeki sinirlerde ve talamus ve korteks’teki sinirlerde ağrıyı bloke etmek üzere tasarlanmış tedaviler, ağrıyı kontrol için yapılan tedavilerdir. Ferahlığa kavuşturulmamış ağrı, endişe ve uyku bozukluğu gibi, sizi demoralize eden ve depresif hissettiren bir döngü yaratabilir.
Aşağıda, ağrı ferahlaması için bazı geleneksel ve deneysel seçenekler bulacaksınız:
Akupunktur: Bu, eski bir Çin tekniği olup, ince iğnelerin cildin özel yerlerine batırıldığı bir uygulamadır. Akupunktur, migren ve sırt ağrısı dahil olmak üzere, çok çeşitli ağrı durumlarını tedavi için kullanılagelmektedir. Omurilikteki doğal maddeleri uyarmak suretiyle işlev gördüğü ve ağrının şiddetini azalttığı düşünülmektedir. Konusunda uzman olan ve steril iğneler kullanan bir uygulayıcı bulmanız önemlidir.
Anestezik (uyuşturucu) ilaçlar: Çok küçük miktarlarda ve yavaş bir şekilde verilen bu tür ilaçlar, ciddi kronik ağrıdan muzdarip kişilere yardımcı olabilir. Bu ilaçlar, merhem şeklinde uygulanabilen lidocaine ve mexiletine’yi içerir.
Analjezik ilaçlar: Ağrı kesiciler olarak da bilinir ve kronik ağrının rahatlatılmasında önemli bir rol oynarlar. Aspirin ve diğer nonsteroidal antienflamatuar ilaçlar yüksek derecede etkilidir. Codeine ve morfin gibi afyonlu bileşikler de ağrı ferahlatıcıdır. Ama bağımlılığa sebep olabilir. Bu ilaçlar, hem omurilik hem de beyinde, ağrı sinyallerini azaltmak suretiyle işlev görür.
Afyonlu ağrı ilaçlarının düzenli bir şekilde alınmak yerine, gerektikleri zamanlarda küçük miktarlarda damardan alınması daha etkilidir. Bu suretle kişi ayrıca daha az ilaç kullanmış olur.
Antidepresan ilaçlar: Bu ilaçlar da zaman zaman ağrı rahatlatıcı olarak verilir. Etkili olabilirler çünkü nörotransmiter serotonin’in tedarikini arttırırlar; bu, vücudun doğal ağrı ferahlatma sisteminin harekete geçmesine yardımcı olur.
Antikonvülsan ilaçlar: Carbamazepine gibi ilaçlar, hasar görmüş sinirlerin sebep olduğu ağrıyı ferahlatmak üzere verilir.
Davranış değiştirme: Kronik ağrıdan muzdarip kişilerde oluşabilen alışkanlıklar, davranışlar ve tutumları değiştirmeyi hedefler.
Biyolojik geri besleme: Pek çok ağrı türünün başarıyla tedavisinde kullanılmaktadır.
Corticosteroid ilaçlar: Kemik kanserinden muzdarip kişilerde ağrının azaltılmasına yardımcı olur.
Sinir bloke ediciler: Bir sinirin omuriliğe girerken geçici ya da kalıcı olarak bloke edilmesi için bir maddenin enjekte edilmesidir.
Ağrı, vücuttaki belli bir bölgeden geliyor ve bir ya da az sayıda özel sinir tarafından taşınıyor ise, bu az sayıda siniri bloke etmek, ağrıyı bir süre için yok edebilir. Mamafih, bu tedaviyi alan kişilerin takriben yarısında, bir sene içinde, ağrı geri döner.
Plasebo etkisi: Bu etki, ağrı ferahlamasının oluştuğuna dair inançtan kaynaklanır ve bir nörosubstans (beyin maddesi) tepkisi olduğu düşünülmektedir. Plasebo alan kişilerin takriben yüzde 35’inin olumlu etkilendikleri düşünülmektedir.
Psikoterapi: Özellikle idraki davranış terapisi, kişinin, ağrının sembolik anlamını anlaması ve ağrı ile başa çıkma hususunda, yeni anlayışları başarmasına yardımcı olur.
Relaks olma ve meditasyon terapileri: Bireylere kasların nasıl gevşetileceğini, endişe halinin nasıl ferahlatılacağını, ağrı, endişe ve gerilim dönemlerinin nasıl bertaraf edileceğini öğretir.
Ameliyat: Ameliyat, beyne giden ağrı sinyallerini taşıyan sinirlerin kesilmesi suretiyle ağrıyı ferahlatır. Ayrıca, duyu ve hareket kaybı ile de sonuçlanabilir. Bazı durumlarda, ağrı geri döner. Bazı yöntemlerde, dokuyu tahrip etmek için ısı veya soğuk tedavisi kullanılır.
Cerrahi yolla implante edilen elektrotlar Bu elektrotlar, doğal ağrı kesicilerin salıverilmesi için beyine yerleştirilirler. Bu deneysel metot ile iyi neticeler alındığı rapor edilmektedir.
Deri içinden elektriksel sinir uyarımı: Bu metot, ağrı bölgesi civarındaki deriye elektriksel titreşimler uygulanmasıdır. Elektriksel titreşim, omurilikte, ağrıyı azaltan doğal bir reaksiyonu tetikler. (Vücudunuzun herhangi bir yerindeki yaralanmış bir bölgeyi, ağrıyı ferahlatmak için ovuşturmuşsanız, omurilikteki aynı doğal ağrı ferahlatıcı reaksiyonu uyarmışsınız demektir.)
Cevap, şartlara bağlı olarak değişiklik arz eder. Ama bazı kişiler tam ağrı ferahlaması elde ederler. Sırt kolonu uyarımı adı verilen benzer bir teknikte, deri altına, omuriliğe giden bir kablo ile, küçük bir elektriksel iletken yerleştirilir.