Adet kanı, vajinadaki ve havadaki bakterilerle temasa geçinceye kadar temiz ve kokusuzdur. Bakteriler, sıcak ve nemli adet kanında hızla üreyip istenmeyen bir kokuya neden olur. Bakterilerin üreyip koku yapmasını engellemek için, her gün banyo ya da duş alın ve tamponunuzu ya da pedinizi sık sık değiştirin.
Tampon kullanmak güvenlidir ancak tamponlar birkaç potansiyel sorun açısından özel dikkat gerektirirler. Eğer vajina deliğinizin kuru ve tahriş olduğunu fark ederseniz, tamponun ucuna su bazlı bir kayganlaştırıcı uygulayın. Sürtünerek vajina deliğini ya da idrar yolunu tahriş etmemesi için, vajina deliğine tamponu doğru yerleştirdiğinizden emin olun.
Toksik şok sendromu , yüksek emme kapasitesine sahip tampon kullanımıyla ilgili nadir görülen bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu tür tamponlar, vajina zarında bakterilerin ve bakteriler tarafından üretilen bir toksinin, kan akışına karışmasına imkan veren küçücük yırtıklar meydana getirirler. Belirtileri, ani yüksek ateş (380’nin) üzerinde), kurdeşen dökme ve kas ağrılarıdır. Bu hastalığın riskini azaltmak için, düşük emme kapasitesine sahip tamponlar kullanın ve yeni bir tampon yerleştirmeden önce mevcut tamponu vajinanızda 4 saatten fazla tutmayın.
Vajinal duş (dezenfekte amaçlı), vajinaya su veya başka bir preparat fışkırtarak temizleme yöntemidir. Vajinal duş, gerekli bir yöntem olmadığı gibi, zararlı da olabilir.
Çünkü, vajinal sıvılar, vajinayı doğal yollardan temizleyip bakteriyel üremeyi denetim altına alır. Vajinal duş, vajinadaki bakteri dengesini bozarak maya ya da bir tür bakterinin üremesine zemin hazırlar. Parfüm kokusuyla vajinayı tahriş edebildiği gibi, bakterileri rahime fışkırtarak enfeksiyon riskini artırabilir. Kokuyu denetim almak istiyorsanız, vajinal bölgenizin dış çevresini her gün yıkayıp tamponlarınızı ya da pedlerinizi sık sık değiştirin.