Sosyal medyada bizi takip edin

Andropoz


			Andropoz


Yaşlılık sınırı nedir?

Dr. Abdurrahman Özgür:
20’nci yüzyılın başlarında beklenen yaşam süresi 50’ydi. Günümüzde bu süre 80’li yaşlara kadar yükseldi. Genellikle kabul edilen yaşlılık sınır yaşı 65 yaş ve üstüdür.

Erkeklerin Cinsel Hayatı Yaşlanmayla Nasıl Bir Değişime Uğruyor?

Dr. Abdurrahman Özgür: Cinsel fonksiyonlarda azalma yaşlanmanın doğal bir sonucu olabilir. Ama cinsel sorunlar yaşlılık döneminde ortaya çıkan hastalıklara veya bunların tedavilerine bağlı olarak da meydana gelebilir. Yaşlanmayla birlikte erkeklik hormonunda düşüş ve cinsel istekte azalma olur. Aynca cinsel ilgide de dereceli bir düşüş gözlenir. Ancak bu İlgi tamamen kaybolmaz; pek çok yaşlı erkekte hafif-orta derecede cinsel ilgi devam eder. Aynca cinsel iİişki sıklığında da yaşla birlikte belirgin bir azalma olur

Yaşlılık nedeniyle sertleşme problemi sık görülür mü?

Dr. Abdurrahman Özgür:
65 yaş üstü erkeklerde yaklaşık dörtte bir oranında sertleşme problemleri görülür. Cinsel performansla ilgili endişeler ve cinsel becerideki azalmanın yanında huzursuzluk, kızgınlık, içe kapanma, boşanma, eşin ölümü, sağlık problemleri de sertleşme güçlüğüne yol açabiliyor.

Andropoz nedir?

Dr. Abdurrahman Özgür: Yaşlanmaya bağlı olarak testosteronun yani erkeklik hormonunun kandaki seviyesinin azalmasıdır. Halk arasında bu duruma erkek menopozu da deniyor. Ancak yaşlanan erkeklerde cinsel fonksiyonlarda meydana gelen azalma, kadınların menopoz sonrasında yaşadıkları durumla bire bir aynı değildir. Cinsel fonksiyonlardaki azalma erkeklerde kademeli, yavaş, ilerleyici biçimde oluşur. Ayrıca bu durum kişiden kişiye farklılık gösterir. Kadınların tersine erkeklerde dölleyebilme yeteneği azalmış olsa da devam eder.

Erkeklik hormonunun azalması neye yol açar?

Dr, Abdurrahman Özgür: Yaşlanmayla birlikte doğal olarak ortaya çıkan hormon düzeylerindeki, sinir ve damar yapılarındaki değişikliklerin etkisiyle cinsel fonksiyonlarda bazı değişimler olur. Testosteronun çok büyük miktarı testislerde (erkek yumurtalıkları) yapılır. Bu üretim beyin içerisinde bulunan bazı merkezler tarafından çeşitli hormonlar aracılığıyla sürekli kontrol altında tutulur. Yaşlanmayla birlikte cinsel istekteki azalma, testislerin işlevindeki ve testosteronun kandaki seviyesindeki azalmayla ilişkilidir: Ayrıca kanda bulunan hormonların azalması sinirsel uyarılma yollarında çeşitli değişliklere yol açar. Bunun sonucunda da sertleşme sorunu ortaya çıkabilir.



Yaşlanmaya bağlı oluşan sertleşmede başka neler etkilidir?

Dr. Abdurrahman Özgür: Sertleşmenin oluşumunda önemli olan diğer bir etken de penisin yapısıdır. Yaşlanmayla birlikte hem adale yoğunluğunda hem de adalenin gerilebilme kabiliyetinde azalma görülür. Di bazı değişikliklerin etkisiyle de penis duyarh azalır ve cinsel birleşme için gerekli olan ye sertliğe ulaşma süresi uzar. Bu dönemde fiziksel temasla sertleşmenin sağlanması da rahattır. Ancak görsel, işitsel ve penise dokunmaksızın yapılan uyanlarla sertleşmenin sağlanması güç olabilir. Aynca uykuda oluşan sertleşmelerin sayısında ve uyarılma olmaksızın kendiliğinden oluşan sertleşmelerin kalitesinde de azalma görülür.. Yaşlanmayla birlikte boşalma öncesi uyarılma süresi uzarken, orgazm esnasında oluşan adale kasılmaları da daha zayıftır. Aynca meni miktannda da bir azalma görülür. Boşalma esnasında duyulan tatminde azalma ve ikinci bir sertleşme İçin gereken sürede de uzama mevcuttur.
Andropoz belirtileri neler?

Dr. Abdurrahman Özgür: Psikolojik olarak zihinsel yorgunluk, huzursuzluk, sinirlilik, dikkati toplamada güçlük, genel iyilik halinde bozulma, depresif ruh hali gözlenebiliyor. Fiziksel olarak güçsüzlük, adale hacminde ve gücünde azalma, memelerde büyüme,  kıllanmada azalma, karın bölgesinde yağlanma artışı görülebiliyor. Aynca kişide aşırı terleme, ateş basması hissi, uyku düzeninde bozulma ve uykusuzluk hafi, çarpıntı hissi olabiliyor. Cinsel yönden istekte düşüş, sertleşebilme yetisinde azalma, ikinci sertleşme İçin gerekli olan zamanın uzaması, meni atım gücünde azalma ve meni miktannda düşüş gözlenebiliyor.

Andropoz hangi yaşta başlar?

Dr. Abdurrahman Özgür: 40’lı yaşlardan sonra erkeklik hormonunda kısmen azalma dönemi başlar. Azalmanın derecesi şikayetin oluşmasında belirleyicidir. Ancak 40’lı yaşlardaki bütün erkeklerde hormonal azalma olduğu halde andropoz görülmeyebilir. Andropoz üzerinde sadece hormonal faktörler etkili değil, sosyal ve psikolojik faktörler de önemli rol oynuyor. Örneğin sertleşme sorunu başlamışsa ve iş yaşamında kendisini istediği konumda görmeyen birinde andropozun ortaya çıkışı kolaylaşır. Ya da ‘Yıllarımı kaybediyorum. Tren kaçıyor mu?’ endişesi yaşamak andropozu gündeme getirebilir.

Nasıl tedavi ediliyor?

Dr. Abdurrahman Özgür: Öncelikle yaşlanma sonucu ortaya çıkan sertleşme problemiyle şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kan yağ oranlarına bağlı sertleşme sorununun birbirinden ayırt edilmesi gerekir. Hastalıklara bağlı ortaya çıkan sertleşme probleminde ağızdan alınan ilaçlar, vakum cihazı kullanımı, seks terapisi, penise iğne, damar cerrahileri ve mutluluk çubuğu gibi tedavi seçenekleri var. Tek başına yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan sertleşme sorununda ise temel neden erkeklik hormonlarının azlığıdır. Bu durumda eksik olan hormon yerine konulur. Bu amaçla değişik yollarla kullanılabilen çeşitli ilaçlar var. Ancak bu grup ilaçlar metabolizma bozukluğu olanlarda, karaciğer veya kalp işlevlerinde sorun olanlarda ve prostat kanseri riski taşıyanlarda kullanımına çok dikkat edilmeli. Bu grup ilaçlar prostat kanseri gelişimine neden olmaz, ancak mevcut kanser varlığında kanserin hızlı gelişimine yol açar. Bunun haricinde günümüzde sertleşme problemi olan kişilerde istenmeyen etkileri düşük, etkili ilaçlar mevcut.

Ayrıca bkz.  Erkeklerin Zor Dönemi: Andropoz

Yorum Yaz
Adınız :
Mesajınız :
Sağlıklı Yaşam Videoları
Kıl Dönmesi Ameliyatı Mikro Sinüsektomi
Kıl Dönmesi Ameliyatı Mikro Sinüsektomi
Bilgisayar Başında Nasıl Oturulmalı
Bilgisayar Başında Nasıl Oturulmalı
Sağlıklı Diyet Hakkında Herşey
Sağlıklı Diyet Hakkında Herşey
Sigara Zararlıysa Neden İçiyoruz?
Sigara Zararlıysa Neden İçiyoruz?
Susam
Susam
Soğan
Soğan
Sincan Dikeni
Sincan Dikeni
Sığırdili
Sığırdili
Sedir
Sedir
Sarısabır
Sarısabır
Sarımsak
Sarımsak
Sarı Zambak
Sarı Zambak

			SANDAL
SANDAL

			ŞAMFISTIĞI
ŞAMFISTIĞI ...

			ŞALGAM
ŞALGAM

			SAKIZ
SAKIZ

			ŞAHTERE
ŞAHTERE

			SAFRAN
SAFRAN

			REZENE
REZENE

 
Foto Galeri
Çay Çeşitleri Ve Yararları
Çay Çeşitleri Ve Yararları
Baş Ağrısını Engelleyin
Baş Ağrısını Engelleyin
Diş Ağrısı Başlayınca Ne Yapmalı
Diş Ağrısı Başlayınca Ne Yapmalı
Sakın Başkasının Göz Yaşını Silmeyin
Sakın Başkasının Göz Yaşını Silmeyin
Beyaz ve Kahverengi Yumurta
Beyaz ve Kahverengi Yumurta
Siyah Domatesin Faydaları
Siyah Domatesin Faydaları
Mor Patatesin Faydaları
Mor Patatesin Faydaları
Cildiniz Neden Yaşlanır
Cildiniz Neden Yaşlanır
Yağlarınızı Yakacak 30 Besin
Yağlarınızı Yakacak 30 Besin
Uzun Yaşamanın Sırrı Bu Meyvede
Uzun Yaşamanın Sırrı Bu Meyvede
Limonlu Suyun Faydaları
Limonlu Suyun Faydaları
Kansere Karşı Mango
Kansere Karşı Mango


Editör Seçimi

Reklam Alanı

Facebook Sayfası

Tüm Kategoriler

Vücut Kitle İndeksi
kg
m
Vücut kitle indeksiniz :

İncelten Tarifler
Diyet ve Beslenme

Arşiv

Şifalı Bitkiler
Şifalı Bitkiler

Etiketler