Güneşte uzun süre kalma sonucu deri üzerinde meydana gelen yanığa güneş yanığı denir. Ultraviyole ışınları (morötesi ışınlar) deride mevcut ergosterolün D vitaminine çevrilmesine yardımcı olduğu için şüphesiz güneşte kalmak, başka bir deyimle güneş banyosu yapmak faydalıdır. Böylece deri bronz rengi alır ve insana sağlıklı bir görünüm kazandırır.
Sarışınların ve kızıl saçlıların güneş ışınlarına karşı çok duyarlı bir derileri vardır. Ayrıca değişik bölgelerin duyarlılığı arasında da fark bulunur.
Güneş ışınları deride önce eritem denen bir kızarıklık meydana getirirler, buna 1, derece yanık denir. İnsan yanmadan bronz-laşmak isterse yczın ilk gün 15 dakikadan fazla şiddetli güneş altında kalmamalı, bu süreyi diğer günlerde yavaş yavaş uzatmalıdır. Güneş,derinin üst tabakasında bir kalınlaşmaya ve pigment miktarında artışa neden olduğu için insan zamanla daha uzun süre güneşte kalabilir. Beyaz veya henüz kızarmış bir deri üzerine ışınların etkisi yeterinden fazla devam ederse deride su kabarcıkları oluşur ve sonunda deri soyulur ki 2. derece yanık meydana gelmiş demektir. Güneş yanığından korunmak için bazı yağlar ve kremler kullanmak faydalıdır. Bu krem ve yağlar ultraviyole ışınlarını kısmen emdiği için güneşin zararlı etkisini azaltabilir.
Güneş yanığı meydana geldiğinde scğuk su kompresleri acıyı hafifletebilir. Hafif talk pudrası rahatsızlığı azaltabilir. 1. ve 2. derece yanıklarda Bepcnthen kremleri sürmek faydalıdır. .Su kabarcıklarını patlatmak ve derileri soymak zararlı olabilir.