Şikayet : Gözünüze yabancı bir cisim kaçtı.
Göze Kaçan Yabancı Cisimlerle İlgili Önemli Bilgiler
Göze kaçan küçük cisimlerin çoğunluğu göz kırpmakla veya göz yaşıyla çıkar. Korneanıza yapışmışsa, gözünüz yaralanmışsa, ani şiddetli ağrı ve görme bozukluğu varsa ya da ateşiniz çıkmışsa, gözünüze kaçan bir cismi hiçbir zaman kendiniz çıkarmaya çalışmayın. Görmenizi tehdit eden ciddi bir yaralanmaya yol açabilirsiniz.
Kendiniz Ne Yapabilirsiniz?
Gözünüzden bir cismi çıkarmak için gözünüzü ovuşturmayın ya da saplanmış ve yerleşmiş bir cismi çıkarmaya çalışmayın. Bunun yerine iki gözünüzü de steril ya da temiz bir bezle kapatın ve hemen doktorunuza başvurun veya bir başkası sizin için doktoru arasın. Rahatsız olmayan göz açık kaldığında ışık karşısında her iki gözün merceği farklı olacağı için gözünüzün ağrısı artabilir. Gözünüzü kapatamıyorsanız, kağıttan küçük bir kapak yapın.
Gözünüze batmamış, yüzeyde ya da göz kapağının altında bulunan cisimleri çıkarmak için:
– Ellerinizi yıkayın, göz kapağınızın altını hafifçe aşağıya çekin. Cisim buradaysa, ıslatılmış pamukla veya bez kenarıyla dokunarak çıkarın.
– Cisim görünmüyorsa, üst göz kapağınızın kirpiklerini tutup dışarı ve üst göz kapağı alt göz kapağına değinceye kadar aşağıya çekin. Göz yaşınız cismi temizleyinceye kadar bekleyin.
– Cisim hala yerinde duruyorsa, gözünüzü temizleyici sıvıyla temizleyin ya da akar suda açmak suretiyle yıkayın.
– Cisim çıkartıldıktan sonraki ağrıyı azaltmak ya da rahatsızlığı gidermek için sağlık uzmanına ya da doktora danışın.
Önlem
Marangozluk, metal işleme, ağır bahçe işi veya kir, tahta parçası, testere tozu, metal, cam ya da herhangi bir parçacığın havaya uçuştuğu işleri yaparken her zaman koruyucu gözlük kullanın.