Kalsiyum kemik ve dişlerin sağlığı için oldukça önemli olan mineraldir. Kalp atışlarının düzenlenmesinde de etkili olarak görev alan kalsiyum mineralini vücutta eksikliği bazı kemik hastalıklarına ve dişlerde sorunlara neden olabilir. Yaşam süresince özellikle çocukluk, hamilelik ve emzirme döneminde yeterli kalsiyumun tüketilmesi kişinin sağlığı için oldukça önemlidir.
Bebeklerin günlük kalsiyum ihtiyacı
500 mg ile
800 mg arasında değişirken Çocuklarda ve ergenlik dönemindeki bireylerde bu oran yaşa göre 800 mg ve 1300 mg arasındadır. 19 yaşından sonra günlük önerilen kalsiyum miktarı 1000 -1200 arasındadır. Günlük vücut için gerekli kalsiyumu almanın en önemli yöntemi düzenli bir beslenmedir. Bunun yanı sıra kalsiyum miktarını arttırmak için bazı kalsiyum takviyelerine de başvurabilir.
Kalsiyum takviyesi almak isteyen kişiler ilk olarak bir uzmana danışmalıdır. Özellikle akciğer rahatsızlıkları, mide problemleri, böbrek taşı sorunu ve ishal problemi bulunan kişiler kalsiyum takviyeleri kullanmadan önce mutlaka bir doktora danışmalıdır. Ayrıca anne adayları da bu takviyelere başvurmadan önce mutlaka doktorları ile görüşmelidirler.
Bazı rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan asit reflü blokerler vücutta kalsiyum takviyelerinin emilimini azaltır. Bu nedenle bu tür ilaç tedavilerine başvuran kişiler kalsiyum sitrat kullanmalıdırlar. Kalsiyum sitrat emilimi için asidik bir ortam gerekmemektedir.
Normal şartlarda herkes kalsiyum takviyelerini kullanabilir. Bununla beraber kalsiyum takviyeleri yüksek dozda alındığında bazı yan etkilere neden olabilir. Bu yan etkiler arasında kabızlık, iştahsızlık, ağız kuruluğu, mide bulantısı ve kusma yer almaktadır. Eğer kalsiyum takviyeleri kullanırken bu gibi yan etkiler ile karşı karşıya kalıyorsanız mutlaka bir doktora danışın.