Gebelikte cinsel yaşam nasıl olmalıdır?
Gebelik kontrollü cinsel hayatın sürdürülebildiği bir dönemdir. Cinselliği gebelik/hamilelik boyunca yasaklamak doğru bir davranış değildir. Bazı dikkat edilecek hususlar elbette vardır. Ancak bu bilhassa yeni evli çiftlerde cinsel yaşamlarını aşırı derecede kısıtlayıcı unsurlar içermemelidir.
Gebelik 3 ayrı safhada incelenir . Herbiri 3aydan oluşan bu dönemde ilişkide dikkat edilmesi gereken hususlar biraz farklılık gösterir. İlk 3 aylık dönem bebeğin rahme yerleştiği ve burada yuvalanarak organlarının oluştuğu dönemdir.Abortus denen düşükler bu dönemde en fazla meydana gelir. Anne adaylarında bu durumu cinsel ilişkiye bağlamaya eğilim vardır. Bu kısmen doğru ,kısmen de değildir.İlk aylarda düşüklerin fazla olmasının nedeni kromozom anomalisi olan bebelerin bu dönemde rahim dışına atılmasıdır.
Yine rahim içi enfeksiyonlar özellikle virüsler tarafından enfekte ise bebek bu mikroptan etkilenir ve büyük oranda düşük meydana gelir.
İlişkinin etkisi ya mekanik olarak ,ya da spermin kimyasal yapısıyla alakalı olarak meydana gelebilir.Mekanik etki penisin rahme yaptığı basınç etkisi ve orgazm esnasındarahmin kasılmalarla sürece dahil olmasıdır. Ancak bu etkiler çok fazla olmayıp ilişki sıklığını azaltarak üstesinden gelinebilir. Diğer etki olan kimyasal etki ise meni içindeki maddelerle alakalıdır. Özellikle prostoglandin denen bir madde rahim ağzını açıcı ve rahimden tüplere olacak şekilde rahmi kasıcı özellik gösterir. Bu normalde gebe olmayan kadında spermlerin rahme ve tüplere geçişini çok kolaylaştırıcı bir etkidir.gebeliğin oluşabilmesi için çok faydalıdır. Ancak gebelikte bu etki düşüklere yol açabilir. Bundan boşalmanın vagene değil dışarıya olması ile kolayca kaçınılabilinir.
İkinci 3 aylık dönemde bebek organları tam olarak oluşmuş olup ilişki açısından en rahat dönemdir. Düşük riski azalmıştır.Haftada 1 kere ve vagene boşalmamak şartı ile ilişki sürdürülebilir.
Son 3 aylık dönem ise mekanik etkilerin daha ön plana çıktığı dönemlerdir. Bu dönemde pozisyonlar hep bebeği basınçtan koruyacak şekilde olmalıdır. Karna herhangibir basınç uygulanmamalıdır. En emin pozisyon diz-dirsek pozisyonudur. Kadının sırt üstü olduğu pozisyonlar daha risklidir.
Yine erkeğin ilişkide aşırı güç uygulamaktan kaçınması gerekir. Çok fazla derinleşmeden daha yüzeyel ilişki tercih edilmelidir. Ve daima tüm gebelik boyunca boşalmadışarıya olmalıdır.
Haftada 1 kereden fazla ilişkiden kaçınılmalı ve 34 gebelik haftasından sonra ilişkide bulunulmamalıdır. Bu dönemde anne karnı çok büyümüş olup mekanik etkilere çok hassastır. Bebeğin su kesesinin açılma ihtimali ve erken doğum riski vardır. En iyisi bu dönemi sabrederek geçirmek ve ilişkiden kaçınmaktır.
Lohusalık dönemi doğumdan sonra 6 haftadır. Gebelik sonrası rahmin toparlanarak tekrar eski boyutlarına döndüğü ve kadın genital organlarının kendini toparladığı dönemdir. Lohusalık ilişkiden kaçınılması gereken bir süreçtir. Hem löşi denen kanlı akıntı hemde rahim ağzının açık olması enfeksiyon riskini çok artırır. Bu da ciddi sağlık problemlerine yol açar.