Bir yılı daha geride bıraktığımız şu günlerde yılbaşını nerede geçirsek, nasıl sofralar kursak diye düşünürüz. İşte size Acıbadem Eskişehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülcan Ok’tan hem
sağlıklı beslenmek hem de kilo almamak için yılbaşında nasıl beslenmeniz gerektiği konusunda 8 öneri!
Gün Boyunca Aç Kalmayın: Yaptığımız en büyük hatalardan biri, “akşam mükemmel yemekler yiyeceğiz” diye gün boyu aç kalıp bu geceye yüklenmek. Sanki kahvaltı ve öğle yemeğini atladığımızda gece daha fazla yemeğe hak kazanıyoruz gibi hisse kapılıyoruz. Oysa vücuda uzun saatler boyunca az miktarda enerji verdiğimiz için çalışma kapasitemiz düşüyor ve yediklerimizi depolama eğilimine gidiyor. Bu yüzden ayın 31’inde akşama kadar aç bir gün geçirmeyin.
Kahvaltıyı Atlamayın: İçtiğimiz bir bardak süt yanında 1-2 dilim peynir-ekmek bizi uzun süre tok tutacaktır. Ama bu sabah bal, pekmez, reçel, marmelat yerine 1 porsiyon meyve ile yetinmemizde fayda var.
Öğlen Hafif Yiyin: Akşam biraz fazla kaçma ihtimali olan etleri düşünürsek, öğlen öğününü hafif bir sebze yemeği, yoğurt ve 1-2 dilim ekmekle atlatabilirsiniz.
Ara Öğünde Tostu Unutmayın: Yılbaşı yemekleri biraz daha geç başlar. Dolayısıyla öğlen yemeğinden sonra hiçbir şey yemezseniz akşam o sofrada neler tüketebileceğinizi hayal etmek çok zor olmasa gerek. Bu yüzden öğleden sonra iki ara öğün yapıp, saat 17.00 civarında, sizi uzun süre tok tutacak tost-ayran veya 1 bardak süt ile 2-3 kaşık yulaf karışımı tüketin. Bu ara öğün yılbaşı yemeğinde her şeye elinizin uzanmasını engelleyen en önemli öğün olacaktır.
Akşam Yediklerinizin Miktarına ve Bileşimine Dikkat Edin: Yılbaşı gecesi o güzel, özenle hazırlanmış yemeklerden ne kadar yemeyelim? Elbette miktar önemli ama bileşimine de dikkat edilmesi gerekiyor. Mesela yaprak sarma dolma yanında tabağınıza pilav almayın. Ya da gece boyunca biri boşalıp biri dolan çerez tabaklarını sınırlandırabilirseniz, kalori alımında kısıtlamaya gitmiş olursunuz. Çünkü fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, çok faydalı olmalarının yanı sıra yüksek miktarda yağ içermektedirler. Yılbaşı pastası da yiyeceğim diyorsanız, miktarına dikkat edin. İnce bir dilim pasta yediğinizde kendinizi suçlu hissetmeyin ama onun yanında meyve suyu veya kola tüketmezseniz, yediğiniz pastayı daha da ağırlaştırmamış olursunuz.
Alkol Oranı Düşük İçecekleri Tercih Edin: Alkol vücudumuz tarafından yağ gibi algılanır; 1 gramı yaklaşık 7 kaloriye denk gelir. Alkolde sınırı geçtiğimizde hem yüksek kalori alırken hem de bir sonraki gün vücudumuzun toparlanmasını zorlaştırmış oluruz. Yılbaşında illa içmeliyim diye düşünüyorsanız, öncelikle alkol oranı düşük içkileri tercih etmelisiniz. Örneğin, alkol oranı yüzde 12-15 arasında değişen kırmızı şarabı diğer alkollü içkilere göre daha çok tercih edebilirsiniz. Ancak alınan miktar da önemli, 2–3 kadehle bu uzun geceyi kapatabilirsiniz.
Her Kadeh İçin 1-2 Bardak Su Tüketin: Gece boyunca az miktarda su almanız, alkolün vücuttan daha zor atımına, baş ağrılarına ve sıvı kaybının artmasına neden olabilir. Bu yüzden içtiğiniz her kadehle birlikte 1–2 bardak da su içmeyi ihmal etmeyin.
Ertesi Gün Hafif Yiyin: Yorucu ama eğlenceli bir gecenin ardından, ertesi gün öğleden sonra hatta akşama doğru güne başlayabilirsiniz. Geçen geceden kaçırılmış alkol veya yiyecekleri dengelemek için yine aç kalmanız gerektiğini düşünüyorsanız, bunun bir hata olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Hafif kahvaltılıklar ve salatadan oluşan, su ile desteklenen öğünler metabolizmamızı canlandıracaktır. Bu arada taze meyveleri ve vücuttan toksin atmak için yoğurt yemeyi de ihmal etmeyin.