Hepimizin bildiği gibi yemek yeme alışkanlıkları ülkelerin örf ve adetlerine göre farklılık göstermektedir. Ramazan ayı da, yemek yeme alışkanlığımızın değiştiği özel aylardan biridir. Tabi, yaşamın her döneminde olması gerektiği gibi Ramazan ayında da,
yeterli ve dengeli beslenme bir yaşam biçimi haline getirilmelidir.
Güneşin doğuşu ile batışı arasında hiçbir yiyecek içeceğin alınmadığı oruç sürecinde yaklaşık 15 saatlik bir açlık durumu söz konusudur.
Öğün sayısı ise
sahur ve iftar olmak üzere ikiye düşmektedir. Öğünlerin içeriğine ve düzenine dikkat edilmemesi durumunda ise; mide rahatsızlıkları, bulantı ve kusma, kalp çarpıntısı, baş ağrısı, uyku hali, halsizlik, ödem oluşumları, kan şekeri düzensizlikleri, kabızlık gibi bazı fizyolojik istenmeyen durumlarla karşılaşmak Ramazan sürecinde olasıdır. Bazı bireyler ise
Ramazan ayında zayıflama diyeti uygulayarak oruç tutmak durumunda kalabilmektedirler. Tabi ki, Ramazan ayında da rahatlıkla diyet yapılabilir.
Ramazan ayında gerek öğün sayısının azalması, gerekse uzun süre aç kalınıyor olması bireylerin metabolizma hızlarında bir yavaşlama meydana gelmesine sebep olmaktadır. Bu da bireyin kilo vermesini zorlaştırabilmektedir. Bunun için öncelikle öğün sayısı 4′e çıkarılmalıdır. 1. öğün sahur, 2. öğün iftar yemeğinin ilk aşaması, 3. öğün iftar yemeğinin ikinci aşaması, 4. öğün de iftar ile sahur arasına konan ara öğün olarak planlanabilir. Öğün sayısının dışında kilo vermeyi kolaylaştırmak için öğünlerin içeriğine de dikkat etmek gerekir.
Oruç tutan bireylerin kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak hissedecekleri aşırı tatlı yeme isteğinin bastırılmasında da hamur tatlıları yerine kurutulmuş meyvelerden, bitkisel tatlandırıcılar ve light sütle yapılmış tatlılardan tercih etmek kilo verme sürecini destekleyecektir.
Sıvı alımının ise yine 2-2,5 litre civarında olması ramazan diyetlerinin olmazsa olmazları arasındadır. Tahıl grubu olarak da beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeklerini ölçülü oranda tercih etmemiz gerekmektedir. Görüldüğü gibi Ramazan ayında da bireye özgü olarak planlanmış
sağlıklı bir diyetle haftada 1-1,5 kiloluk bir kilo kaybı sağlamak mümkün. Yeter ki oruç tutarken sahip olduğumuz irademize iftar saatindan sonra da sahip olabilelim.