Lenfödem Nedir?
Vücudumuzun hücresel faaliyetleri sonunda normal olarak oluşan lenf sıvısı, dokular içinden lenf damarları ile toplanır. Lenf düğümlerinden süzülen lenf sıvısı kan dolaşımına karışır.
Bu olması gereken dolaşım, lenf düğümlerinde veya lenf yollarında değişik sebeplerle oluşan rahatsızlıklar nedeniyle kesintiye uğrarsa lenf sıvısı doku içinde birikmeye başlar. Buna
lenfödem denir.
Lenfödem Görülen Durumlar
Kadınlarda meme kanseri sonrası lenf düğümlerinin cerrahi veya radyoterapi nedeniyle zarar görmesi kolda lenfödem gelişmesine neden olabilir.
Doğuştan lenf düğümleri veya lenf yollarındaki yetersizlik nedeniyle bacaklarda lenfödem gelişebilir. Bu ödem ileri boyutlara ulaşabilir. Lenfödem çoğunlukla ileri yaşlarda ortaya çıkar, ancak doğumdan itibaren de görülebilir.
Lefödemin Belirtileri Nelerdir?
Kol ya da bacakta dolgunluk hissi,
Deride gerginlik,
El bileği ya da ayak bileği ve parmakların hareketsizliğinin azalması,
Giysi, bilezik, saat, yüzük, ayakkabı, çorap gibi eşyaların dar gelmesi, iz bırakması.
Bu belirtilerin biri bile dikkatinizi çektiğinizde, derhal doktorunuza başvurmalısınız.
Lenfödemin Aşamaları
Aşama (kendiliğinden inen şişlik): Bacakta şişlik vardır ve bu şişlik akşam yatıldığında normale döner. Diğer bir ifade ile sabah bacak normaldir, ama günün ilerleyen saatlerinde şişer. Bu aşamada şişliğe basmakla deri içeri çöker ve bir süre çökük kalır.
Aşama (kendiliğinden inmeyen şişlik): Doku kalınlaşıp katılaşmıştır ve şişlik devamlıdır. Şişliğe basıldığında çöküntü oluşmaz.
Aşama (fil bacağı): Doku şiştir ve artık şişlik indirilemez. Bacak belirgin olarak kalınlaşmıştır. Genelde tedaviye dirençli lenfödem bulunur.
Lenfödemin Tedavisi
Günümüzde lenfödemin tedavisi yapılabilmektedir. Doğuştan ya da sonradan oluşmuş lenfatik sistemin yapısal bozukluğunu gidermek mümkün değildir. Ancak lenfödemi ortadan kaldırmak ve tekrar oluşmasını önlemek mümkündür.
Kompleks Fiziksel Terapi (C,P,T) lenfödem tedavisinde en başarılı yöntemdir.
Bu tedavinin içeriği şöyledir;
Önemli cildin temiz ve nemli tutulması,
Tüm vücuda elle yapılan özel lenf drenaj,
Drenajdan sonra şiş kol veya bacağın özel bandaj sistemi ile sarılması,
Terapi kürünün sonunda ölçülere uygun basınçlı giysi giyilmesi,
Hastanın kendisine verilen masaj, egzersiz, bandajlama ve basınçlı giysinin giyilmesi ile tedavinin devamının sağlanması.
Tedavi süresi hastalığın ciddiyetine göre 2 ile 8 hafta arasında değişebilmektedir.