Acı kavun; eski çağlardan beri Mısır, Yunan ve Romenlerde çok amaçlı kullanılan
sağlık alanında bir şifalı bitkidir. Acı kavundan ishal söktürücü ve sinüzit ilacı olarak faydalanılmıştır. Örneğin Dr. Dikson, şiddetli migren sancılarına karşı önermiştir.
Acı Kavunun Faydaları ve Acı Kavunun Kullanımı:
Acı kavun köklerin ve yaprakların ekstraksiyonu ile elde edilen ecballine adlı ekstre-özsu, deri sağlığını korumak, derideki mantar enfeksiyonlarını tedavi etmek ve saç çıkarmak amacıyla kullanılmaktadır. Köklerinden hazırlanan lapa ve merhemler egzama gibi kronik cilt hastalıklarına karşı ve romatizma ağrılarını dindirmek için uygulanır. Basit yaralanmalarda kanın durdurulması için taze yaprakları kullanılır.
Acı kavun’un meyveleri, idrar artırıcı, kusturucu, ishal verici, iştah açıcı olarak ve nefes yolları hastalıklarına karşı kullanılmaktadır. Ham meyveleri, narkotik zehirlenmelerde küçük dozlar halinde alınır.
Acı kavun fazla kullanıldığında kanlı ishale sebebiyet verebilir. Herbası- yeşil otundan hazırlanan suyu, idrar söktürür, meyvesinin şırası romatizma ve nevraliyajada haricen kompres yapılır. Olgunlaşmamış meyve şırasından kurt düşürücü olarak faydalanır. Meyvelerinden taze sıkılmış şırası buğday unu ile hamur yapılarak, geç iyileşen yaraların tedavisinde yaraların üzerine sarılır.
Halkımız tamamen bilgi yetersizliği ve ampirik olarak acı kavun bitkisinin meyvelerini ve köklerini, sinüzit, romatizma, idrar söktürme, sarılık, kabızlık gibi hastalıklarda tedavi amacı ile kullanmaktadır. Acı kavun bitkisinin böyle bilinçsiz olarak kullanılması bir çok ölümlere sebebiyet vermiştir. Acı kavunu müshil olarak kullanmak için kuru kökten hazırlanan %1-3′lük infüsyonu 1-2 bardak içilir.
Halk hekimliğinde; toprak üstü aksamından, pişirme şeklinde idrar söktürücü ve yara olgunlaştırıcı olarak istifade edilir. Acı kavun meyvesinden elde edilen ekstrakt; romatizmada, podakra’da haricen sürülerek kompleks yapılır. Olgun meyvelerin şırasından kurt düşürücü olarak istifade edilir. Haricen, taze vaziyette apse ve yerlere kapamak suretiyle kullanılır. Son zamanlarda, köklerinin adam otu kökü ismiyle satıldığına sıkça rastlanmaktadır.