Sosyal medyada bizi takip edin

Bitkisel İlaç Çılgınlığına Kapılmayın!

Bitkisel İlaç Çılgınlığına Kapılmayın!


Son yıllarda bitkisel ürünlere olan rağbet giderek artıyor. Ancak sağlıklı ve zararsız sanılan bu ürünler aslında sanıldığı kadar da masum değil!

Bitkisel ilaçların zararlarına dikkat çeken Bursa Eczacılar Kooperatifi (BEK) Yönetim Kurulu Üyesi Ecz. Yeşim Baş, “Bitkisel ilaç çılgınlığına kapılıp her duyduğumuzu kullanmayalım. Toplumumuzda son dönemde doğal oldukları, kimyasal madde içermedikleri düşünülerek bitkisel ürünlere yönelme eğilimi arttı. Ancak şunu unutmayalım ki, bitkiler birçok maddeyi bir arada içerir. O yüzden bitkisel ürünler sanıldığı kadar masum değildir. Günümüzün modası olan ürün kullanma çılgınlığına kapılıp her duyduğumuzu mutlak doğru saymayalım. Mevcut hastalıklarımız için kullandığımız tedavi yöntemlerini terk edip ehil olmayan ellerde hazırlanmış, kaynağı belirsiz bitkisel ürünleri ilaç niyetine kullanmayalım. Bu tür ürünlerden fayda görmek için danışmanınız doktor ve eczacınız olsun” diye konuşuyor.

Peki Bitki Çayları Tüketilmeli mi?
Ecz. Yeşim Baş, kış mevsimine hazırlanırken, hepimizin yararlarını bildiğimiz bitkisel çayların kullanılmasının uygun olacağını belirtiyor: “Özellikle soğuk mevsimlerde sıcak içeceklerle vücudun su ihtiyacını karşılamak, bunu da farklı bitkisel çaylarla şifalı hale dönüştürmek mümkün. Burada yine eczacı danışmanlığı ile eczanelerimizde bulunan çayları kullanabiliriz. Eczanelerimizde bulunan çayların doğru bitkisel kaynaklardan elde edilen droglarla, uygun yöntemlerle hijyenik koşullarda üretildiğini biliyoruz. Bu yüzden hastalarımıza gönül rahatlığı ile doğal destek olarak sunabiliyoruz. Ayrıca her bitki her derde deva olmayacağı veya bazı durumlarda zarar verebileceği için eczacı danışmanlığı yine önem kazanıyor. Bütün bunların yanı sıra risk grubunda olan kişilerin grip aşısı olmasında fayda var. Solunum sistemi hastalığı, kalp damar sistemi hastalığı, diyabet vb. gibi metabolik hastalığı olan kişilerle yaşlılar, ayrıca enfeksiyona açık yerlerde çalışan sağlıklı yetişkinlerin de yılda bir kez sonbaharda aşı olmasında yarar bulunuyor.”

Ellerinizi Sabunla Sık Sık Yıkayın
Ecz. Yeşim Baş, bu önlemlerin hepsi kadar değerli başka bir basit önlemin ise sık sık elleri sabunla yıkamak olduğunu söylüyor: “Lütfen burada da su ve sabun gibi klasik, kolay ulaşılır bir yöntem dururken elleri dezenfekte etme çabasına girmeyelim. Dezenfekte edilen bölgede tüm bakteriler ölür. Yani zararlıları öldürürken yararlıları da yok ederiz. Oysa su ve sabun ile sadece yıkanan bölgedeki bakteriler mekanik olarak ortamdan uzaklaştırılır. Cildin florasını oluşturan ve aslında bizi koruyan cilt üzerinde zararlı mikro organizmalarla savaşacak ilk savaşçılarımızı yok etmemiş oluruz. Ancak su ve sabuna ulaşma imkanımız yok ise el dezenfektanları ikincil önlem olarak aklımızda olmalı. Özetle mevsimsel hastalıklardan korunmak için klasik ve basit bazı önlemler almak son derece etkilidir. Bunların yanında ihtiyaç duyabileceğimiz destekler konusunda ise fısıltı gazetesine değil doktorunuzun ve eczacınızın öğütlerine kulak vermeniz en doğru yöntemdir.”

Hastalıklardan Korunmak Tedaviden Daha Kolay
Mevsim geçişlerinde kendimizi korumayı öğrenmenin ortaya çıkacak hastalıkları tedavi etmekten daha kolay ve daha ucuz olacağını da vurgulayan Ecz. Yeşim Baş, hastalanmamak adına yapılacak basit işlemlerin bizi aslında önemli ölçüde koruyacağını belirtiyor. Mevsim geçişlerinin genellikle soğuk algınlığının yoğun görüldüğü dönemler olduğunu söyleyen Ecz. Baş, şu bilgileri veriyor:

“Bu tür hastalıklardan korunmak için özellikle ısı farklılıklarının belirgin olduğu bu dönemlerde vücut ısımızı sabit tutmaya çalışmak yani ortam ısısına göre giyinip soyunmak en güzel önlemdir. Sabah ve akşam saatlerindeki ısı düşüşlerinden korunmak için taşıyacağımız bir hırka bizi pek çok ilaçtan daha iyi korur. Bu dönem özellikle beslenmemize dikkat etmemiz gereken dönemdir. Genellikle biz koruyucu önlem denince bazı ilaç gruplarını tüketmeyi anlıyoruz. Oysa bu ilaç ve destek ürünleri olağan zamanlarda değil vücudumuzun ilave desteğe ihtiyaç duyduğu özel dönemlerde kullanılmalı.”

Doktorunuza ve Eczacınıza Danışın
Sağlıklı olduğumuz dönemlerde bu tür desteklere ihtiyaç duymayacağımızı söyleyen Ecz. Yeşim Baş, ancak yaşamımızda özel bir dönemden geçiyorsak; örneğin çalışma, uyku, beslenme düzenimizde değişiklikler olmuşsa veya ruhsal durumumuzu olumsuz etkileyecek olaylar yaşıyorsak, aşırı stres altındaysak vitamin ve bitkisel ürünlerden destek alabileceğimizi dile getiriyor. Ecz. Yeşim Baş, ancak bu dönemlerde neye ihtiyaç duyduğumuzu belirlemek için doktor ve eczacıdan danışmanlık alarak bu ürünleri kullanmamızın gerçekten fayda görmemizi sağlayacağını özellikle vurguluyor.
Yorum Yaz
Adınız :
Mesajınız :
Sağlıklı Yaşam Videoları
Kıl Dönmesi Ameliyatı Mikro Sinüsektomi
Kıl Dönmesi Ameliyatı Mikro Sinüsektomi
Bilgisayar Başında Nasıl Oturulmalı
Bilgisayar Başında Nasıl Oturulmalı
Sağlıklı Diyet Hakkında Herşey
Sağlıklı Diyet Hakkında Herşey
Sigara Zararlıysa Neden İçiyoruz?
Sigara Zararlıysa Neden İçiyoruz?
Susam
Susam
Soğan
Soğan
Sincan Dikeni
Sincan Dikeni
Sığırdili
Sığırdili
Sedir
Sedir
Sarısabır
Sarısabır
Sarımsak
Sarımsak
Sarı Zambak
Sarı Zambak

			SANDAL
SANDAL

			ŞAMFISTIĞI
ŞAMFISTIĞI ...

			ŞALGAM
ŞALGAM

			SAKIZ
SAKIZ

			ŞAHTERE
ŞAHTERE

			SAFRAN
SAFRAN

			REZENE
REZENE

 
Foto Galeri
Çay Çeşitleri Ve Yararları
Çay Çeşitleri Ve Yararları
Baş Ağrısını Engelleyin
Baş Ağrısını Engelleyin
Diş Ağrısı Başlayınca Ne Yapmalı
Diş Ağrısı Başlayınca Ne Yapmalı
Sakın Başkasının Göz Yaşını Silmeyin
Sakın Başkasının Göz Yaşını Silmeyin
Beyaz ve Kahverengi Yumurta
Beyaz ve Kahverengi Yumurta
Siyah Domatesin Faydaları
Siyah Domatesin Faydaları
Mor Patatesin Faydaları
Mor Patatesin Faydaları
Cildiniz Neden Yaşlanır
Cildiniz Neden Yaşlanır
Yağlarınızı Yakacak 30 Besin
Yağlarınızı Yakacak 30 Besin
Uzun Yaşamanın Sırrı Bu Meyvede
Uzun Yaşamanın Sırrı Bu Meyvede
Limonlu Suyun Faydaları
Limonlu Suyun Faydaları
Kansere Karşı Mango
Kansere Karşı Mango


Editör Seçimi

Reklam Alanı

Facebook Sayfası

Tüm Kategoriler

Vücut Kitle İndeksi
kg
m
Vücut kitle indeksiniz :

İncelten Tarifler
Diyet ve Beslenme

Arşiv

Şifalı Bitkiler
Şifalı Bitkiler

Etiketler