Kepek oluşumunun nedenlerini ve nasıl kurtulacağımızı bilmek bu rahatsız edici durumdan sıyrılmak için önemlidir. Saç derimizden ölü deri hücrelerinin dökülüp yenilerinin büyüme süreci normaldir. Saç derisi de diğer cilt yüzeyleri gibi sürekli yenilenmektedir. Ölü hücreler dökülür yenileri üretilir. Bu dökülme aşırı oranda olduğunda, buna
kepek denir. Kepek herhangi bir yaşta ortaya çıkabilir. Kötü saç bakımı ile hiçbir ilgisi yoktur. Saçlar çok sık yıkansa bile yine kepek oluşabilir, bununla ilgisi yoktur.
Kepekler saçlardan dökülerek omuzlara düşer ve bazı durumlarda ağrı yaratır.
Kepeğin Nedenleri
Stres, kötü beslenme, dinlenme eksikliği ve yorgunluk, jöle, jel ve saç spreyleri, saç kıvırma maşaları, ütülerin ve fönün sık kullanılması kepek oluşumu nedenlerindendir. Kepek, kış aylarında daha şiddetli görülürken yaz aylarında daha seyrek görülür. Kalıcı bir tedavisi yoktur fakat kontrol edilebilir. Kepeğin tedavisi için en iyi yöntem kepek şampuanı kullanmaktır. Kafa derinize en uygun olanı bulmak için deneme yanılma yöntemi kullanabilirsiniz. Bu tedaviyi bıraktığınızda kepekler geri gelir. Daha ağır vakalarda başka bir kafa derisi hastalığından şüphelenilmeli ve bir dermatologa görünülmelidir.
Soğuk kış günlerinde kuruyan cilt pul pul dökülür ve kaşınır. Ancak bu dökülmeler ve kurumalar kepekten kaynaklanabilir. Yağ bezleri gibi kafa derisi, kaş ve burun kenarları, kulak, göğüs, sırt, kasık ve koltuk altında beyaz ve kırmızı pullanmalar görülebilir.
Kepek şampuanları şunlardır:
Kömür- katran içeren şampuanlar, Pyrithione çinko içeren şampuanlar, Salisilik asit içeren şampuanlar, Selenyum sülfıt içeren şampuanlar, Kükürt içeren şampuanlar.